• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Заблуда е, че домашната ракия е безопасна

Заблуда е, че домашната ракия е безопасна

/КРОСС/ И тази есен селските казанджийници задимиха като някогашните комини на Манчестър. След слабата гроздова реколта би трябвало да нямат много работа, ама не - в казаните влиза и изгнило грозде, и скапани от дъждовете плодове с надеждата, че с добавената захар ферментация ще има, т.е. алкохол. За мнозина количеството е важно, не материалът дали е качествен.

Затова на каквато и превъзнасяна домашна шльоковица да се направят лабораторни проби, резултатите ще са с предизвестен край: „От 50 мл може и да не умрете, но по-добре хич не ги пийте". Това бе отговорът на специалисти, когато „24 часа" занесе преди време две плодови и две гроздови домашни ракии в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Две от бутилките бяха купени от Женския пазар в София, а другите бяха дело на казанджии в Плевенско.

Констатацията бе: „Питиетата са с много лоши качества. Изхвърляйте ги". Експертите посочиха, че при изваряването на ракия много важно е качеството на суровината, но стопаните слагат в казаните всякакви вторични суровини - изгнили плодове заедно с костилките, богатите на метанол ферментирали компоти и мухлясали мармалади. Втората голяма грешка на хората била, че не отделяли т.нар. първак, от който най-често стават отравянията, тъй като е изключително богат на отровния метилов алкохол. Но не само той е вреден. При плодовите ракии сред най-токсичните съставки е циановодородната киселина, която в миналото е използвана за химическо оръжие, тъй като блокира клетъчното дишане. Но малцина „майстори" на казана знаят, че тази цианидна киселина се пренася от костилките, които повечето ракиджии оставят в джибрите.

Сред токсичните вещества са и естероалдехидната фракция, както и т.нар. алкохол С3 и С5, в които се събират ацетилалдехиди и етилацетати, обясняват технолози от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Въпросът каква менделеева смес от отрови съдържа домашната ракия не е риторичен. В ракията има над 100 съединения, а в домашната съотношението между алкохолите е в полза на опасните, тъй като селските казани не отделят т.нар. висши алкохоли, които са вредни. Затова от някои ракии се умира и от 20-50 мл. Тъкмо коктейл от метанол, цианидна киселина и висшите алкохоли в домашната ракия може да доведе до смърт, обяснява проф. Марин Маринов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Според него при домашното изваряване на ракия се шири погрешна технология на производство, която води до концентрация на токсични съединения. И причината е, че с дестилацията - един много тънък процес, се залавят незнаещи и непросветени. Проф. Маринов смята втората преварка при домашната ракия за задължителна, за да се изпарят летливите алкохоли, които съдържат най-много метанол и цианидна киселина.

 

За технологът Джендо Джендов от поморийска изба „Черноморско злато" стопаните допускат две основни грешки при домашното изваряване. Първата е в качеството на суровината, а втората - в метода на изваряване. "Основната разлика между ракията от селския казан и произведената във винпром е, че ние си правим ракията от грозде. Докато домашните слагат всякакви плодове и какво ли не. Първото значи е материалът.

Второто е отделянето на фракции. Домашните казани не могат да направят отделянето на т.нар. висши алкохоли, които са вредни. Контролът на ферментацията също е важен, а на село няма условия той да се прави. Разликата и в самите уреди е много голяма между селския казан и промишлената дестилационна колона. При дестилацията се контролира материалът, който излиза - веднъж чрез уреди, втори път от технолог. Самите колони отделят вредните алкохоли, а това на селския казан няма как да стане", обяснява технологът.

 

„Мнозина смятат, че като е домашно производство, то е по-добро. Но грешат, защото технологията на изваряване там е доста примитивна", казва Галя Михайлова, ръководител на изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки (НИИВСН). Тя казва, че частни производители носят проби за изследване на ракиите си, но се интересуват предимно колко е метанолът. "Разясняваме, че има и други вредни съставки, които трябва да се изследват, особено ако ще събират да черпят по-голям кръг от хора - на сватби, кръщенета и др.

На всяка цена наред с метанола трябва да се изследват естерите, цианидната киселина и опасните висши алкохоли", предупреждава Михайлова.

Изследване на тези четири отровни съставки ще струва 85 лв. по публикуваната в интернет тарифа на лабораторията.

Според шефката на лабораторията към НИИВСН например естерите като етилацетат са вредни много повече от метанола. „Те се получават при лоши джибри, в които има развалени компоти и мухлясали сладка, стар мед и пр. Имаше ракия с 20 000 г/хл естери. Човекът призна, че е слагал стари провизии от мазето. Особено опасна е и циановодородната киселина, която се среща най-често при плодовите ракии - сливи, кайсии, праскови, които се изваряват с костилките", казва Михайлова.

Опасни са и завишените количества на висши алкохоли - пропилов, изобутилов, изоамилов и други. В ракията става натрупване на летливи мастни киселини - оцетна, пропионова, маслена, валерианова и пр., които също увреждат здравето.

Стопанинът може и да спазва технологията, но не знае какви капани крие казанът. Те се ремонтират със странни материали, използват се и отровни химически лепила, а загорели казани също се обработват и чистят с химикали, което крие огромен риск от натравяне, предупреждават от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Имало и случаи, когато пресипват изварената ракия в съдове, в които преди това са се съхранявали отровни материали. В лабораторията на НИИВСН изследват и съдържанието в ракията на желязо, цинк, мед и олово. „Наскоро донесоха за изследване ракия с голямо съдържание на мед. Тя синееше", казва шефката на лабораторията Галя Михайлова.

Вижте схемите на двата начина за извличане на алкохол - безкрайно опростения селски казан, който „вади" ракията заедно с всички отровни примеси, и промишлената дестилерия с уреди за пречистване. Ракията от кой метод избирате?

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тази Михайлова, дето води химическа лаборатория, да вземе да си изгори дипломата. Вещество като "цианидната киселина" не съществува. Госпожата вероятно има предвид циановодородната (синилната) киселина, която се съдържа в костилките на сливите например, но никой уважаващ себе си ракиджия не ферментира пращина с костилки.

29.10.2014 22:10:43

Анонимен

Цялото производство на уиски и коняк, включително класически марки като Реми Мартен, Хенеси, Мартел и т.н., се произвеждат по "примитивна" технология, както благоволи да я нарече "специалистката" Галя Михайлова. Аман от угодничество и блюдолизнечене....

29.10.2014 19:05:42

Анонимен

Тази некадърна платена публикация се нарои в медийното пространство днес. Всякакви продажници побързаха да изкажат глупостите си, за да подпомогнат оборота на Винпром Пещера и компания. Като намерят един идиот, който е оплескал технологията, години ще го разнасят като плакат и ще обобщават небивалици за домашното производство. Истината е, че точно рекламодателите на статии като настоящата, са първенците в измамите с акцизи и ддс. Същите мошеници продават забъркани спирт и есенции в стил "Цар Киро", изкарват на пазара помията от трето или четвърто вино и разбира се трън в очите ще им е домашния производител, в чиито бъчви отлежава качество, което е недостижимо за тях. Четете Ракията.com

29.10.2014 18:13:19

гадост

това изглежда като голяма гадост, аз не бих си причинила да пия някакви глупости, варени кой знае къде

29.10.2014 16:00:15

Анонимен

Купи си ракия с бандерол, да ти е мирна главата!!!

29.10.2014 15:35:53

Анонимен

Купи си ракия с бандерол, да ти е мирна главата!!!

29.10.2014 15:35:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.