• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт

Български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт

/КРОСС/В сезона на приготвяне на ракиите, български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт и крие опасности от отравяне, ако не е приготвена правилно. Сега, когато всички майстори са около казаните - да видим какви грешки не трябва да допускат любителите на чашката, които сами си приготвят домашната напитка. 

От няколко седмици селските казанджийници в Родопите пушат с пълна сила, а вътре край казаните баш майсторите приготвят домашния еликсир, без който не сядат вечер на масата, съобщи Нова телевизия. 

Край казаните всеки хвали собственото си производство. Бай Наско твърди, че прави домашната си ракия по уникална стара рецепта, която ревностно пази от поколения.

Бай Наско, а и останалите стопани едва ли подозират, че домашната ракия е опасна, особено ако се прави от изгнило грозде, развалени от дъждовете плодове, от стари компоти и мухлясали мармалади.

Научната дейност на проф. Маринов 45-години вече е свързана с тънкостите в производството на ракия. Изследвал е, че домашният алкохол води до смърт, ако плодовете не се обезкостяват, защото при ферментация костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила.

И още един съвет от майстора - хубавата пивка домашна ракия да е до 40 градуса.

За заклетите почитатели на високоградусовото питие, важно е на масата да има домашна ракия, независимо от какво е направена.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

:) И аз не купувам ментетата по магазините - сам си правя елексира.

04.11.2014 12:51:06

Мими

След като са правени изследвания и са се ангажирали учени за тази работа, значи човекът знае какво говори. ААз съм си ракиджийка, но от непроверени места не купувам.

03.11.2014 15:21:39

Анонимен

Бре! Ако това е приноса на Маринов, то не е сторил нищо повече от потвърждаването на банални истини. Хората махат костилките отпреди Маринов да се е родил и варят в медни казани, в които синилната киселина се неутрализира в нелетлив меден цианид. Ама нали важното е да правим изкуствена психоза срещу домашното производство, за да дрънкат сребърниците от спонсора Винпром Пещера...

03.11.2014 10:31:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.