- 27 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8572
- GBP / BGN 2.3451
- CHF / BGN 2.1010
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Консумацията на ракия се повишава с 1/3 по празниците
27 Декември 2016 | 12:50
/КРОСС/ Празничните дни повишават с близо 1/3 консумацията на маркова ракия, сочат данните за пазара. Ракията продължава да е най-често консумираният вид алкохол по празниците и основният при гостуване в приятели, сочи ежегодното социологическо изследване на марката Пещерска. Интересна е тенденцията, че масово българинът избира да носи бутилка ракия като подарък и комплимент към домакините. Често цената в такъв случай няма основно значение, каквото има имиджът на избраната марка.
Основната консумация на маркова ракия продължава и през тази година да е съсредоточена в дома, като държи 60%. Останалите 40% са за консумация в заведение, където ракия се пие основно на вечеря с приятели през уикенда. Консуматорите от големия град казват, че търсят традиции и произход, гаранции за качество и не на последно място - модерен имидж. За по-младото поколение е важно тяхната марка ракия да бъде актуална както визуално, така и като комуникация. Съществено е тя да съответства на техния стил на живот, защото я консумират предимно с компания в заведение или на домашно събиране.
Пещерска отново излиза като лидер по разпознаваемост, държейки 98%. Именно заради своята познатост, това е най-предпочитаната ракия сред множеството наложени марки на пазара, що се отнася до покупка за дома или като подарък за специален повод. На месечна и седмична база тя е марка номер едно по най-честа консумация у дома, където хората посочват, че я пият основно като аперитив преди вечеря. Интересен е фактът, че над 60% от запитаните купуват ракия от големите търговски вериги и хипермаркети. Запазва се тенденцията ракия да се пие предимно от мъже, като жените продължават с бавни темпове да увеличават своя дял и вече държат 35%. И двата пола обаче асоциират тази категория алкохолни напитки с настоящите празнични поводи и трапезите, които подготвят. През останалите месеци от годината те асоциират ракията със специални семейни поводи като рождени дни и сватби, или със спокойствието, домашния уют и добрата компания.
Тук идва и сегментацията на различните видове ракия според профила и възрастта на купувача. Най-разпознаваемите и най-често консумираните марки ракия, както на годишна, така и на месечна база, са Пещерска гроздова и Пещерска Отлежала. Те задържат лидерска позиция по брой лоялни потребители, като пазарните проучвания сочат, че с всяка година успяват да привлекат и нови, най-често сред по-младото поколение. Интересното е, че гроздовата ракия е най-честият избор на жените между 45 и 55 години и предпочитаният избор на мъже между 25 и 29 години, живеещи в София и с добри доходи. Пещерска Отлежала от своя страна печели поколението 35-45 годишни, с по-активен социален живот. Българският консуматор на маркова ракия продължава да определя тази марка като най-успешната на пазара. Много от потребителите на Пещерска се доверяват на качеството й, защото знаят, че се произвежда при затворен цикъл, чрез който се дава гаранция за цялостния процес - от отглеждане и беритба на гроздето, до бутилиране и разпространение в търговската мрежа.