- 23 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8784
- GBP / BGN 2.3506
- CHF / BGN 2.1094
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Учени направиха пробив в отглеждането на посеви по време на суша
26 Юли 2016 | 10:02
/КРОСС/ Сушата бързо обхваща земеделските земи по цял свят - и тепърва предстои да се усилва. Ново изследване предлага идея как можем да продължим да отглеждаме културите, с които сме свикнали да се изхранваме, но с много по-малко вода.
Много от основните зърнени култури - като ориза и пшеницата - всъщност имат механизъм, който ги защитава от сушата. Проблемът е, че често този механизъм се задейства прекалено късно. Учени от Австралийския национален университет току-що идентифицираха ензима, който отговаря за това - фосфатаза SAL1 - в ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Сега те искат да го използват, за да накарат растенията да навлизат в „режим суша" по-рано.
Учените обясняват, че ензимът действа като пожарна сигнализация в растението. Проблемът е, че алармата се разпищява чак след като две-три стаи от къщата вече са изгорели. Защитният механизъм намалява употребата и загубата на вода в растението, но се задейства тогава, когато растението е прекарало дълго време в условия на непрекъсната суша, пише "Обекти", цитирайки Gizmodo.
По времето, когато растението влезе в режим на запазване на вода, често то е твърде зряло. За съжаление растенията са особено уязвими към увреждане в ранните периоди на развитието си. Тъй че предприемането на мерки срещу сушата достатъчно рано може да означава, че е по-вероятно растението не само да оцелее, но и да даде по-едър продукт за консумация.
Сега изследователите са установили кой е този ензим и как се задейства, а следващата им стъпка е да разберат как да го използват. Дотук това е само една първа стъпка, но в условията на бързо засушаване тя може да се окаже ключова.