• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Проекти за над 10,3 млн. евро са финансирани по новата Програма за трансгранично сътрудничество между България и Македония

Проекти за над 10,3 млн. евро са финансирани по новата Програма за трансгранично сътрудничество между България и Македония

/КРОСС/ Министър Николай Нанков обсъди подготовката на Меморандум за сътрудничество с министъра на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу

48 проекта за над 10,3 млн. евро са финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония за периода 2014-2020 г. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с министъра на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу. Гостът от съседната ни държава е в България по покана на министър Нанков.

31 от финансираните проекти вече са приключили успешно своето изпълнение, посочи още министър Нанков. Той обърна внимание, че на 11 май изтича срокът за подаване на проектни предложения по последната отворена по програмата покана на стойност близо 7 млн. евро.

Николай Нанков напомни също, че изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония е било изключително успешно през периода 2007-2013 г. и е приключило с усвоени 97% от общия ресурс. Тези средства са инвестирани в социалното и териториално сближаване на трансграничния регионите чрез изпълнението на дейности за подкрепа на устойчив туризъм, съхраняване на културното и историческо наследство, опазване на околната среда, подобряване на достъпността, увеличаване на заетостта и икономическия растеж и др.

Добросъседските отношения са единственият път за по-добрия живот на гражданите на двете държави. Сътрудничеството между двете министерства вече е установено чрез съвместното изпълнение на Програмата за трансгранично сътрудничество, която е най-успешна сред изпълняваните с други наши съседи програми, каза от своя страна министър Сухейл Фазлиу.

Република Македония оценява подкрепата на Република България за нашите усилия за присъединяване в Европейския съюз и НАТО. За нас, като държава и като министерство, е много важно да започне прагматично сътрудничество в провеждане на важните за евроинтеграционни политики, каза още министър Фазлиу.

Основен фокус на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз са Западните Балкани. На 17 май предстои среща на върха ЕС-Западни Балкани, на която очакваме да бъде приета декларация от София, която ще съдържа политически ангажимент, че подкрепата за интеграцията на Западните Балкани е един от основните приоритети на ЕС, съобщи министър Нанков. Европейската комисия оцени положително напредъка, който Република Македония и Албания извървяха в преговорния процес, за да започнат реални преговори с ЕС за бъдещо членство. Защитаваме позицията, че трябва да бъдат извършени всички реформи съгласно Копенхагенските критерии и добросъседските и партньорски отношения, за да бъдат Западните Балкани реално разширение на Европа, коментира регионалният министър.

За свързаността между двете държави ключови проекти са завършването на Коридор №8 и връзките към новия ГКПП „Клепало" между Струмяни и Берово. България пое ангажимент до средата на 2020 г. пътят до него от българска страна да бъде готов. За целта през тази година ще бъдат рехабилитирани 19 км от трасето, а през следващата година ще започне и строителството на нов 9-километров участък, информира още Николай Нанков.

В рамките на визитата на водената от министъра на местното самоуправление на Република Македония делегация беше обсъдена подготовката на Меморандум за сътрудничество между двете министерства. Документът беше договорен в рамките на междуправителственото заседание през ноември 2017 г.

Предстои меморандумът да бъде подписан в рамките на следващите 60 дни в Скопие, обяви министър Николай Нанков. Той посочи, че документът ще бъде логично продължение на подписания през миналата година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. В него като основен приоритет е посочено разширяването на транспортните връзки между двете държави в контекста на цялостната свързаност - икономическа, социална и инфраструктурна, посочи регионалният министър.

Сред другите теми, които се обсъдиха в рамките на пленарните разговори между двете делегации, бяха предизвикателствата пред регионалната политика и местното самоуправление, потенциалът за развитие на регионите, опитът на България в Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.