-
20 Фев 2025 |
USD / BGN 1.8745
GBP / BGN 2.3610
CHF / BGN 2.0730
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
БАБХ и ИАРА проверяват обектите за продажба на риба в цялата страна

02 Декември 2014 | 16:01

София /КРОСС/ Засилени, съвместни проверки от представители на Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури се извършват в цялата страна.
С наближаващият празник Никулден и засиленото предлагане на риба на пазара, контролните органи - Агенцията по безопасност на храните и Агенцията по рибарство и аквакултури засилиха проверките в обектите, където се предлага риба и рибни продукти. Целта на проверките е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места , както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите.
Заедно с експерти на Министерството на земеделието и храните, Агенцията по храните и Агенцията по рибарство и аквакултури, представители на медиите наблюдаваха проверките в три обекта в град София. В специализираните магазини не бяха констатирани нарушения.
Основни моменти при проверките са:
• наличие на документи за произход на рибата
• спазване на изискванията за съхранение (разделно съхранение и температурен режим на съхранение)
• етикетиране
• срок на годност
• хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол
Експертите съветват:
• Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)
• Какво да проверяваме при закупуване на риба - външен оглед:
o рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост
o люспите - трябва да са гладки и блестящи
o слузта - бистра, без неприятна миризма
o очите - изпъкнали с блестяща корнея
o хриле - без неспецифична миризма и с яркочервен цвят