- 27 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8572
- GBP / BGN 2.3451
- CHF / BGN 2.1010
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
БАБХ започна извънредните проверки на обекти предлагащи риба и рибни продукти
03 Декември 2015 | 16:46
/КРОСС/ Във връзка с предстоящия Никулден, Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти, съобщи д-р Силвия Каменова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните, София град при проверка на рибен магазин.
По думите й охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни. „Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен и задължително рибата трябва да бъде под лед", каза д-р Каменова. Тя допълни, че едно от най-честите нарушения е неправилното съхранение на рибата. „Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация", каза д-р Каменова и допълни, че с течение на годините нарушенията намаляват. Тя посъветва потребителите, освен да следят външния вид на предлаганата риба, да четат и етикетите. Задължително на тях трябва да бъде посочен видът на рибата и нейният произход.
Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6 декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.
Съвет към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.