- 23 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8784
- GBP / BGN 2.3506
- CHF / BGN 2.1094
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Рибата в Черно море изчезва
05 Август 2016 | 20:57
/КРОСС/ Само около една трета от рибата, продавана у нас, е уловена у нас. Дори в заведенията по морето не всички сервират черноморски миди и риба. Онова, което се предлага в магазините и ресторантите у нас е замразена или охладена риба, внос от Гърция. Това стана ясно от думите на Нестор Несторов, управител на заведение във Варна пред БНТ.
Поначало в Черно море през последните години се наблюдава намаляване на рибата. Това не е изолиран процес, който е характерен за нашите географски ширини, а е световен проблем. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала черноморската скумрия, а при останалите видове се наблюдава намаляване. Такова е положението при сафрида, трицоната, хамсията, калкана, барбуна и черноморската акула. Счита се, че основните причини за намаляването на рибата са две - от една страна е преуловът, а от друга е замърсяването, коментира директорът на Института по рибни ресурси гл. ас. д-р Елица Петрова. Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да намалява.
Така днес у нас сме принудени да внасяме риба. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията - от Норвегия, а пангасиусът - от Виетнам.
В момента в Черно море още ловят чернокоп, зарган и лефер. Особено търсен е калканът.
България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.