• 07 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Проф. Любен Тотев е преизбран за ректор на МГУ „Св. Иван Рилски"

Проф. Любен Тотев е преизбран за ректор на МГУ „Св. Иван Рилски"

/КРОСС/Проф. Любен Тотев бе преизбран за Ректор на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" за нов четиригодишен мандат. Това се случи на Общото събрание на минно-геоложката Алма Матер в понеделник вечер. Проф. Тотев получи висока оценка за свършеното в Мандат 2011-2015 г. и прие гласуваното му доверие от академичната общност на университета за нов мандат.

„Благодаря на всички колеги, преподаватели, студенти и служители за тяхната подкрепа и доверие. Успехът от предишните 4 години е споделен с всички, защото ние заедно работим за повишаване качеството и стандарта на обучение в МГУ „Св. Иван Рилски". През следващите четири години нашите приоритети са: изграждане на адекватна на изискванията образователна система; изграждане на модерни научни инфраструктури; ефективно насочване и привличане на финансиране; приоритизиране на научното познание по области. Не на последно място - искам да превърнем МГУ „Св. Иван Рилски" в желан от младите модерен университет в България."- каза проф. Любен Тотев при представяне на своята визия и платформа за управление.

В програмата на проф. Тотев за мандат 2015-2019 г. основен момент е превръщането на МГУ „Св. Иван Рилски" от специализиран университет в елитен изследователски университет. Тази стратегическа цел ще доведе до повишено развитие на научна дейност и по-голямо финансиране. Тя ще бъде съчетана с трите основни критерии от Правилника на Министерството на образованието и науката - научни резултати, научен капацитет, национална и международна разпознаваемост.

За постигането на тези цели е необходимо работа в 10 направления:

- Повишаване на качеството на обучение чрез въвеждане на информационни технологии в образователния процес и учебните лаборатории; нови методи на обучение; кариерно планиране и разширяване на възможностите за адаптивност на студентите. Повишаване качеството на практическото обучение.

- Успешна акредитация на университета за правото на обучение и по трите ОКС - бакалавър, магистър и доктор за всички специалности, осигуряваща най-висока акредитационна оценка.

- Стратегия и програма за създаване на нови специалности, съобразени с реалните потребности на бизнеса, както и с адекватни и съвременни учебни планове и програми.

- Модел на интеграционно сътрудничество със сродни университети, за да се повиши репутацията на МГУ „Св. Иван Рилски" и качеството на обучението е него. Насърчаване на студентската и преподавателска мобилност в т.ч. и коопериране между университети от Европейското образователно пространство с фокус върху студенти от балканските страни и страните от Азия. Създаване на предпоставки за Европейска акредитация на университета.

- Разширяване на възможностите на „Съвета на настоятелите" - съществува потенциал за подобрение на учебния процес и подготовката на кадри, които да са адекватни на изискванията на бизнеса за успешната им реализация. Също така да продължат да се привличат извънбюджетни средства за инфраструктурни подобрения (научна, сградна, лабораторна).
o Създаване на фонд рискови изследвания;
o Обособяване на целеви фондове за: издателска дейност; квалификация на кадрите; участието в научни форуми.

- Кадрови потенциал - привличане на способни преподаватели; повишаване на мотивацията на професорско-преподавателският състав на МГУ;

- Студенти, Студентски съвет - повишаване активността им в учебния процес и управлението на Университета в цялата пълнота на дейностите и съобразно гарантираните им права;

- Структура на МГУ - нужда от адекватни структурни промени, съобразни с обществено-икономическите условия и членството ни в Европейския съюз.

o Целта е ефективност на кадрите, подобрение на инфраструктурата и повишаване на качество на продуктите на МГУ на пазара на науката;

o Децентрализация на управленческата структура и обсъждане на възможности за въвеждане на бюджетната самостоятелност на основните звена

- Научно-изследователска дейност - продължаване на осигуряването на условия и среда тя да достигне нормите и критериите на ЕС, както и да отговори на потребностите на предприятията от отрасъла.

- Международна дейност - осигуряване на оптимални условия и насърчаване за участие в Европейски образователни програми; Използване предимството от членството на България в ЕС за съвместни проекти за обучение със страни от Югоизточна Европа, Русия и в др.; Стимулиране на участието на академичния състав в международни изследователски проекти и Европейско научно коопериране; приложение на актуализирана програма за научен обмен на докторанти и изследователи със страни от ЕС, Югоизточна Европа и др.
Постижения от Мандат 2011-2015 г.

Европейски проекти
- 7 проекта, финансирани от Европейски фондове на обща стойност 3 997 023 лв. Шест проекта са приключили успешно. В изпълнението им са участвали 124 преподаватели и 17 служители.
- Проекти по фонд Научни изследвания към МОН на стойност 582 537 лв.
- 287 договора за научни проекти, финансирани по линията на НИС и чрез МГУ „Инженеринг", както и проекти за научни изследвания по Наредба № 9, финансирани от МОН.

Управление
- Изградени системи за управление на качеството, системи за администриране на процесите и системи за информационно обслужване, в т.ч. Система за единно деловодно обслужване на документооборота в университета със сертификация по ISO.

Повишаване на ефективността на МГУ „Св. Иван Рилски"
- Актуализация на учебни планове и програми за бакалаври и магистри в зависимост от потребностите на бизнеса; издадени са учебни помагала и е закупена нова техника.

- Провеждане на допълнително обучение по математика, защото основната причина за отпадане на студентите още в I курс беше несправяне с материала по „Математика" поради незадоволителната подготовка получена от тях по тази дисциплина в средните училища.

- Прилагане на съвременни форми на преподаване: наред с интерактивни инструменти и методи, в МГУ „Св. Иван Рилски" се работи активно за внедряване на електронните форми на дистанционно обучение.

- Въвеждане на изнесено обучение в производствени условия - Примерите тук са от: Катедра "Електрификация на минното производство", която редовно провежда напълно изнесено обучение по дисциплината „Монтаж и експлоатация на електрически съоръжения"; Катедра „Машинознание" провежда практически обучения по дисциплините „Газова техника", „Горивна техника и технологии", „Технология на машиностроенето" и „Материалознание".

- Повишаване на мотивацията и образователното равнище на студентите - основна роля тук имат профилиращите катедри. Примерите до сега са: семинар на тема „Новости в светодиодното осветление"; организираната от катедра „Електрификация на минното производство" среща на студентите с представители на „ЧЕЗ България"; Посещение на шоурум на колела на фирма VAGO от студенти от катедра „Автоматизация на минното производство"; Провеждане на конференции и семинари по въпросите на софтуера и хардуера с отворен код, организирани съвместно от сдружението „Линукс за българи" и катедра „АМП".

- Обратна връзка от студентите за подобряване на преподавателската дейност: въведени са периодични анкети, касаещи учебните планове и програми, пазар на труда.

Научни публикации и практика
- Подобрение на активността на публикациите на академичния състав: от 2 публикации на преподавател за 6 години (доклад от предходната акредитация на МГУ) на по 7 публикации на преподавател за 4 години;
- Увеличи се броят на договорите за научно-приложна дейност на академичния състав и оттук на привлечените средства за Университета.

Повишаване компетенциите на преподавателския състав 
- Ръководители и студенти работят заедно по време на практическо обучение във фирмите от минерално-суровинния отрасъл;
- Преподавателите от МГУ извършват експертни разработки по екологични теми за минерално-суровинния отрасъл и много други;
- Обучения по чуждоезикови, информационни и комуникационни компетенции на преподавателите от МГУ.

Подобрения в лабораторната база
Лабораторната база е от стратегическо значение за практическата и научната ефективност на МГУ „Св. Иван Рилски". По-важните проекти за нейното подобрение са:

- Проект, чрез който МГУ „Св. Иван Рилски" се стреми да се превърне в Иновативен център за образование и изследвания в сферата на енергоспестяващите и зелените еко- технологии в минерално-суровинния и енергиен отрасъл
Обхват: закупуване и внедряване на 33 апарата на стойност 984 380 лв. (2013 г.)

- Дарение от „Асарел-Медет" АД на модерна прецизна геодезична апаратура на стойност 82 500 лв. (2015 г.)

- Надземна апаратура за газов анализ и опробване и газов хромограф на стойност ок. 90 000 лв. (2015 г.)

Практическо обучение
МГУ „Св. Иван Рилски" е един от малкото технически университети, запазили ефективно провеждано практическо обучение в базови предприятия. Практическото обучение се осъществява съгласно предварително утвърден график и в съответствие с утвърдените учебни планове.

Това е традиционна добра практика, чрез която Университет и минен бизнес си партнират успешно.

Реализация на завършилите студенти
Традиционно студентите на МГУ „Св. Иван Рилски" се реализират в дружествата от бранша. Най- много новозавършили специалисти се назначават в „Мини Марица-изток" ЕАД, „Асарел-Медет" АД, „Елаците-мед" АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч", „Метрополитен" АД, „Булгаргаз" ЕАД, „Овергаз Инк." АД, „Каолин" АД, „Евроалианс" АД и др.

Извън традиционните дружества специалисти от МГУ се реализират и в компании като СЖС, БТК, Булуок, Дайрект Петролиум, Айсин, Девико, Примагаз, Варна Про, Сандвик, Сайт груп, Данфус, Лукойл, Хюлет Пакард и много други.

В публикуваният миналата седмица Рейтинг на Министерство на образованието и науката, специалността „Машинно инженерство" на МГУ „Св. Иван Рилски" бе сред трите най-успешни висши училища по показател „средно месечен облагаем доход" на реализирани студенти. Завършилите тази специалност в МГУ имат средно месечен доход от 2421,09 лв. Пред тях са завършилите „Информатика и компютърни науки" в Софийски университет „Св. Климент Охридски" със 3046.5 лв. и випускниците от „Администрация и управление" на Американски университет в България с 2755.01 лв.

Научно-изследователска дейност
За периода 2011-2015 г. МГУ „Св. Иван Рилски" разви контакти с минните дружества и тези в газовия сектор. Основните партньори на Университета в тази насока са: „Асарел-Медет" АД; „Елаците мед" АД; „Минстрой Холдинг" АД; „Мини Марица изток" ЕАД; „Каолин" АД; „Горубсо-Мадан"; „Горубсо-Златоград" АД; „Асарел Инвестмънт" ЕАД; „Минпроект" ЕАД; „Метрополитен" ЕАД; „Евро Алианс Инженеринг"; „Джи Пи Груп" ООД; „Тотал България"; „Шел България ЕАД; „Аурубис България" АД; „Горубсо - Мадан" АД, "Горубсо - Златоград" АД; „Трейс Рисорсиз" ЕООД; АД, „Кай Майнинг" ЕООД; „БТ-Инженеринг" ЕООД; Фонд научни изследвания; „Геохидродинамика" ЕООД; „Геология и геотехника 1" ООД и много други.

Университета има традиционно добри контакти с МОН и неговите структури, Министерство на енергетиката, Министерство на икономиката, МОСВ и др.

Участия в научни конференции
Сред международните научни събития с участие на представители на МГУ са организираните от Минна академия Фрайберг (Германия) Университета в гр. Льобен (Австрия), Санкт-Петербурски държавен минен университет (Русия), Минен университет, гр. Петрушани (Румъния), Университетите Ал Нилеин и Университетът на бъдещето, гр. Хартум (Судан), Университет в гр. Ниш (Сърбия), Пекински държавен университет по комуникации (КНР), Европейски минен бизнес форум, гр. София (България), Монголски минен университет, гр. Улан Батор (Монголия) и Минно-геоложки университет, гр. Ханой (Виетнам) и др.

Академичен живот
- Увеличаване на магистърските програми от 41 на 46 (след успешната акредитация);
- Програмна акредитация на професионалните направления: 5.8 „Проучване, добив и преработка на полезни изкопаеми", 5.13 „Общо инженерство", 5.2 „Електротехника, електроника и автоматика" и 5.7 „Архитектура, строителство и геодезия". В две от тях (5.8 и 5.2) успешно се реализираха процедури за увеличаване на капацитета на студентите
- Увеличаване на институционалния капацитет на МГУ „Св. Ив. Рилски" от 3350 на 4065 души.
- Увеличаване на броя на акредитираните докторски програми от 15 на 30;

Рейтинг
За периода 2011-2015 г. отделните професионални направления в МГУ „Св. Ив. Рилски" са запазили позициите си на класиране в „Рейтингова система на висшите училища в България".

Без конкуренция е професионално направление „5.8. Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", поради уникалното положение на МГУ „Св. Иван Рилски". А професионално направление 5.13. „Общо инженерство" е на 3-то място от общо 13 университета.

Кариерно развитие
За периода по предложения на факултетите за израстване на място или за допълване на академичния състав на МГУ са обявяване конкурси и избирани на академични длъжности. За академична длъжност професор общо са избрани 24 души, за „доцент" - 27 души, за „главен асистент" - 18 души, за „асистент" - 44 души.

Успешно защитилите и придобили образователно-научната степен „Доктор" са 41 души. В момента по докторантски програми се обучават 68 души.

Освободените от академични длъжности, основно поради пенсиониране, са 64 души, от които: 17 професора; 22 доцента, 11 главни асистента, 1 старши асистент; 12 асистента и 1 старши преподавател.

МГУ „Св. Иван Рилски" е единствената държавна образователна и научна институция в страната, която в продължение на шест десетилетия осигурява научното обслужване и подготовка на висококвалифицирани специалисти за нуждите на минерално-суровинния отрасъл - гръбнакът на българската икономика.

МГУ „Св. Иван Рилски" е член на Българската минно-геоложка камара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.