• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Нейков: България трябва да излезе от моментното вцепенение след новината за "Южен поток"

Нейков: България трябва да излезе от моментното вцепенение след новината за "Южен поток"

София /КРОСС/ България трябва да излезе от моментното вцепенение от реакцията на Русия по отношение на „Южен поток". Политиците трябва да формират много ясно какво точно очакват от Брюксел. Не трябва да се забравя, че ние също сме Брюксел, България също е ЕС. Това заяви пред БНР експертът по енергийни въпроси Славчо Нейков. Според него дискусията на 9 декември между представители на ЕС и страните, през които трябваше да минава „Южен поток", едва ли ще доведе до крайни решения. Той подчерта, че досега страната ни има много пасивна позиция при формулирането на европейската енергийна политика, което според него задължително трябва да се промени.
Ние не трябва да си заравяме главата в пясъка като страна пред един много същностен въпрос - това са взаимоотношенията ни с Русия в областта на енергетиката. Русия не е враг, Русия е партньор в областта на енергетиката. Политиците ни трябва да изчистят концептуално този въпрос оттук нататък. Парламентът да реши и да даде мандат на изпълнителната власт да предприема съответните действия. Трябва да има промяна в концепцията и яснота.
Енергийният хоризонт над България взе много да изсветлява. Вече не остана и сянка на голям инвестиционен проект, който да бъде реализиран, коментира експертът и добави, че политиците трябва да започнат дискусията за това какво става с инвестициите в енергетиката.
Аз очаквах, че политиците ще започнат този вид дебат, а толкова - кой е виновен за ситуацията. Мисля, че имаме достатъчно основание да гледаме и реалистично, и оптимистично на случващото се и да търсим това, което може и трябва да бъде направено. През призмата на „Южен поток", който е само повод в това отношение, нещата трябва да бъдат разгледани на две нива - националното и европейското. До голяма степен съм оптимист, защото първо беше променен като цяло на национално ниво политическият климат - не си спомням друг случай, в който премиер да е отишъл в парламента и да е казал „Дайте ми мандат" - това демонстрира съвсем друго отношение. Втората причина за оптимизъм е, че независимо от политическите дрязги и закачки, в момента и в НС, и на ниво МС, и на ниво регулатор има изключително компетентни хора, които определено могат да седнат на една маса и да търсят принципните решения. Много е важно да се гледа на проекта в контекста на икономическото развитие, а не толкова на моментната политика.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.