• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Илияна Йотова: Правилна стъпка е отзоваването на българския посланик в Москва

Илияна Йотова: Правилна стъпка е отзоваването на българския посланик в Москва

/КРОСС/ Като правилна стъпка определи вицепрезидентът Илияна Йотова отзоваването на българския посланик в Москва. В студиото на "Денят започва" тя коментира, че в разгара на световната дипломатическа криза политиката на малките стъпки е най-подходяща и че страната ни има шанс да бъде посредник в отношенията между Русия и Запада.

"Скандалът "Скрипал" влоши още отношенията между Запада и Русия. В медиите се появи информация, че над половината свят е против Русия на Путин. Ние отзовахме посланика си от Москва. Това ли е правилната реакция? Определено да. Ще започне и Съветът по сигурност към Министерски съвет, надявам се тази позиция да бъде препотвърдена", каза Йотова.

Според нея България в момента има уникален шанс да запази възможността за посредническа роля от тук нататък, зад а видим как ще се развият събитията. По нейно мнение балансиращата роля, която имаме в момента е най-добрата. Гоненето на дипломати не е прецедент, при най-различни кризи това е една мярка, която би могла до доведе и до по-тежки санкции. Може би за първи път така масово се раздели светът на две групи, което прави и ролята на България още по-ценна, смята вицепрезидентът. Аз не бих влизала в шпионски сюжет, а по-скоро като разумни хора трябва да наблюдаваме общополитическите процеси както в Европа, така и в света, да видим страните, които застанаха твърдо, да видим, че това страни не само от ЕС, от Международната общност, коментира още тя. Едновременно с това нека разгледаме нещата и в контекста на случващото се във Великобритания.

В момента Великобритания е в изключително трудна ситуация, заради бавния темп, с който вървят преговорите за Брекзит. Напоследък има и доста съмнения дали това е бил точният вариант за английското общество. Ще има преходен период в преговорите в ЕС, смята още Илияна Йотова. В момента политиката на малките стъпки е удачната политика. Според вицепрезидентът думите на руския патриарх са се отразили негативно на взаимоотношенията ни с Русия. Вече има определени резерви в българското общество. Патриархът е бил посрещат така, както е било редно да бъде посрещнат един руски патриарх при честването на годишнината. Йотова смята, че след публикуването на стенограмата от срещата му с президента Радев много от митовете са отпаднали. За нея е изключително важно, че се е видяла позицията на българския държавен глава - отстояване на националните интереси, дипломатично, хладнокръвно и твърдо.

България е член на Европейския съюз, член на НАТО, едновременно с това с Русия ние имаме дълбоки исторически корени. Това ни дава огромно предимство, това, което много държави в ЕС нямат. Ние имаме нужда от това диалогът с Русия да се развива, коментира още вицепрезидентът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Човек, пък било и жена, като сливнишката ... случайница, трябва повече да слуша и по-малко да говори. За това има две уши и една уста!

08.04.2018 20:52:32

Анонимен

Откъде може да знае, че отзоваването на посланик с последващо реципрочно отзоваване е скъсване на дипломатическите отношения между две страни.

02.04.2018 09:56:11

Анонимен

Правилната стъпка е да си затвориш устата и да не говориш глупости, Илияно ... И дали някой е питал българския народ за членството в Европейския съюз и особено за членството в НАТО ?

30.03.2018 17:33:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.