- 26 Дек 2024 |
- USD / BGN 1.8819
- GBP / BGN 2.3566
- CHF / BGN 2.0949
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Руската храна ще спаси света
08 Юни 2017 | 08:35
/КРОСС/ Рикардо Валентини - професор в италианския университет Тусция във Витербо и директор на Евро-Средиземноморския център за климатични промени, който участва на Петербургския международен икономически форум, каза за агенция Sputnik, че Русия вече е износител №1 на пшеница, изпреварвайки Европа, а обработваемите площи се увеличават.
През 2007 г. Валентини получи Нобелова награда като член на междуправителствен екип, който участва в оценката на риска от глобални климатични промени, предизвикани от човешки фактори. Днес италианският изследовател ръководи лаборатория за климатични проучвания в университета в далекоизточния руски град Владивосток.
„По наши изчисления към 2050 г. в Русия ще има около 40 млн. хектара обработваема земя благодарение на подобрени климатични условия. Затова открихме международен факултет с мултидисциплинарен подход: съчетаваме икономика и селско стопанство, за да създадем икономически възможности и да дадем на студентите нови професионални знания и умения", каза Валентини. Италианският специалист е убеден, че Италия и Русия могат да обменят опит и предлага да „ожени" качественото италианско селско стопанство за руските традиции.
„Хората винаги ще се нуждаят от плодородна почва, а тези земи са концентрирани тук, в Русия. В Русия обаче в селското стопанство е важно масовото производство, докато в Италия и Европа се обръща повече внимание на качеството на продуктите. Важно е да се намери начин за производство на висококачествени руски продукти, да се разкрие нова продуктова линия", посочва Валентини.
Според Валентини, такъв продукт е налице - това е т. нар. „бабина храна", която представлява домашно приготвени ястия. „Имам предвид натурални продукти, традицията в обработването на земята, събирането на горски плодове, на мед, приготвянето на консерви и готвенето на истински борш. За да съчетаем традициите с новостите, трябва да се придържаме към руския начин на мислене, към руския манталитет", смята италианският климатолог.