• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Путин и Порошенко се срещат в Минск

Путин и Порошенко се срещат в Минск

/КРОСС/Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко ще разговарят днес в Минск по време на срещата на върха между лидерите на Митническия съюз и Украйна, на която ще присъстват и представители на ЕС. Отделна среща между Путин и Порошенко не е планирана, но, както заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, такава възможност съществува:

На тази среща, ако тя все пак се състои, ние очакваме преди всичко да бъде проведен разговор по въпроса за разрешаване на украинската криза и по хуманитарните въпроси.

Според Песков, президентите едва ли ще обсъдят всички наболели въпроси, но не е изключено те да засегнат и газовата тема. Наблюдатели в руската столица смятат че, двустранните преговори ще бъдат символични и едва ли ще дадат желания резултат, тъй като позициите на Русия и Украйна са твърде отдалечени една от друга. И за двамата лидери обаче важно да покажат миролюбиви намерения пред Запада, от който Киев очаква финансова помощ, а Русия отслабване на санкциите.

Москва разчита, че САЩ и ЕС ще се слушат в гласа на разума по въпроса за санкциите против Русия и ще прекъснат порочния кръг от действия на принципа „око за око", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Russia Beyond the Headlines, цитиран от РИА Новости. „Русия не иска да върви по пътя на ескалация на напрежението. Надяваме се, че САЩ, ЕС и другите страни ще послушат гласа на разума и прекъснат този безсмислен порочен кръг от действия на принципа „око за око", заяви руският министър.

Ако Западът въведе нови санкции, Русия ще защити своите законни интереси, в това число и интересите на националната сигурност, каза още руският външен министър.

На свиканата днес среща в Минск се очаква президентите на трите членки от Митническия съюз- Русия, Беларус и Казахстан да обсъдят с президента на Украйна Петро Порошенко търговски въпроси в светлината на подписаното от Киев асоциирано членство с ЕС. На срещата ще присъстват и представители на Европейската комисия - ръководителят на дипломацията в ЕС Катрин Ащън, а също така еврокомисарите по търговията и по енергетиката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.