• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Подслушвали Саркози близо година

Подслушвали Саркози близо година

/КРОСС/Никола Саркози, срещу когото във Франция започна официално разследване за корупция, излезе от 2-годишното си мълчание, за да се защити в момент, в който завръщането му в политиката става все по-съмнително.

Пред тв TF1 и радио Europe 1 завчера вечерта бившият френски президент заяви, че никога не е извършвал каквито и да било действия срещу правовата държава. И добави, че случаят се манипулира с политически цели.

Бившият президент бе арестуван във вторник, което се случва за първи път в историята на френската Пета република, Саркози бе подложен на 15-часов разпит, след което срещу него започна разследване за корупция, активна търговия с влияние и нарушаване на следствената тайна. Наказанието за това може да стигне до 10 г. затвор и половин милион евро глоба. Медиите обаче почти изключват възможността кракът на Саркози да стъпи в затвора,пише "14 часа".

Въпреки възможността да бъде задържан 24 ч, бившият президент бе пуснат да си отиде у дома посред нощ. "Смятам, че не е нормално аз, който имам чисто съдебно досие, да бъда третиран по такъв начин", възмути се Саркози. Той нарече обвиненията срещу него "гротеска", а безпрецедентния си арест окачестви като средство да го унизят. И се оплака от "агресивността" на "двете дами" съдийки, решили да го разследват.

Те от своя страна искат да установят дали бившият държавен глава е опитал с посредничеството на адвоката си Тиери Ерзог да получи тайна информация от високопоставения магистрат от Касационния съд Жилбер Азибер по засягащото го дело "Бетанкур" в замяна на обещание за престижен и високоплатен пост в Монако.

Някои съзряха сходства със скандала "Бръмбаргейт", при който през април м.г. изтече запис от разговор между бившия земеделски министър Мирослав Найденов, Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов (за приликите и разликите - виж карето горе).

Адвокатът, на когото Саркози се доверява от 30 г. - Тиери Ерзог, и самият Азибер също са разследвани, а през март офисите и на двамата бяха претърсени от полицията. Азибер така и не получи поста, но името му остана забъркано в аферата.

По случая "Бетанкур" Саркози също беше разследван, но доказателства срещу него не бяха намерени. Ставаше дума да се изясни дали лидерът на френската десница се е възползвал от проблеми с паметта на милиардерката и собственичка на "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур, за да получи финансиране от 150 000 евро за президентската си кампания в разрез със закона.

Пред медиите в сряда вечер Саркози призна, че адвокатът му наистина го е помолил да се застъпи за Жилбер Азибер в телефонен разговор, но той отказал. "Част от подслушвания разговор кой знае защо не е изтекъл в пресата, в него аз казвам на Тиери Ерзог: не, няма да се намеся. Къде е тук търговията с влияние, къде е корупцията?", попита Саркози.

Всичко започва, когато през септември 2013 г. е разпоредено бившият президент да бъде подслушван по разследване, свързано с неподплатени до момента обвинения, че режимът на Муамар Кадафи е финансирал победната му президентска кампания през 2007 г.

По това либийско досие много от приближените на Саркози са подслушвани: бившите министри Клод Геан и Брис Ортфьо, но също и Мишел Годен, бивш шеф на националната полиция и бивш полицейски префект на Париж. Годен става директор на кабинета на Саркози след поражението му през 2012 г.

През пролетта на 2013 г. Годен провежда редица разговори, които изострят вниманието на разследващите. Става ясно, че той напразно се опитва да се осведоми за либийското разследване от високопоставен полицай. Тогава съдиите решават самият Саркози да бъде поставен на подслушване и по-специално телефонът, който той използва под самоличността Пол Бисмут, за да говори с адвоката си Тиери Ерзог. Подслушването на президент, макар и бивш, също е премиера за Франция. Контактите между двамата дали основание да се мисли, че те са търсили конфиденциална информация от Жилбер Азибер. "Тези твърдения се основават единствено на подслушване, чиято законност ще бъде оспорена", заяви завчера адвокат Пол-Албер Ивейнс, защитник на Ерзог.

Освен досиетата за либийското финансиране и търговията с влияние прокуратурата на Париж е възложила на съдия-следователи и разследване за финансирането на кампанията на Саркози през 2012 г. Бе разкрита система от фалшиви фактури за близо 17 млн. евро, минаващи през комуникационната компанията "Бигмалион", за да бъдат прикрити неразрешените по закон преразходи. Скандалът взе главата на лидера на Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе и силно разклати десницата.

Завчера вечерта Саркози се изкара жертва на политически лов на вещици. "Част от правосъдието е политизирана", каза той. Според него синдикатът на магистратите с ляв уклон бил обсебен от желанието да го унищожи.

"Във Франция, която е правова държава и държава на правата на човека, има неща, които се организират. Французите трябва да знаят за тях", обяви бившият държавен глава.

Президентът Франсоа Оланд и премиерът Манюел Валс бързо взеха думата, за да отхвърлят съмненията за политически заговор на левицата. Оланд припомни, че "двата големи принципа", от които се ръководи, са "независимостта на правосъдието и презумпцията за невинност".

"Фактите са утежняващи. Още повече че това засяга висш магистрат, адвокат и бивш президент на републиката", каза премиерът Валс, който преди бе министър на вътрешните работи. Той заяви, че никой във Франция не може да се чувства над закона. През март т.г. Валс обяви, че е научил от пресата за подслушването на Саркози.

Така или иначе, ако бившият президент бъде осъден с мотив за корупция, това окончателно ще го изхвърли от борбата за президентския пост, в която той се надяваше да се върне на бял кон през 2017 г. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.