• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Пропастта между богатите и бедните в страните от OECD е достигнала най-високото ниво от 30 години насам

Пропастта между богатите и бедните в страните от OECD е достигнала най-високото ниво от 30 години насам

/КРОСС/ Пропастта между богатите и бедните в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) е достигнала най-високото ниво от 30 години насам, показа най-новото проучване на международната институция, наречено „Фокус върху неравенството и растежа". 

Като цяло най-богатите 10% печелят 9,5 пъти повече от това, което най-бедните изкарват. През 1980 г. са печелили седем пъти повече. В САЩ растящото неравенство струва на икономиката почти седем процентни пункта от ръста на БВП между 1990 г. и 2010 г., докато Обединеното кралство е изгубило почти девет процентни пункта. Гърция и Турция са единствените страни, в които ОИСР отчита лек спад на неравенството.

Въпреки това от OECD посочиха, че преразпределението на богатството чрез данъци и обезщетения не помага на икономическия растеж. „По-голямото равенство преди кризата от 2008 г. помогна за увеличението на БВП на глава от населението в Испания, Франция и Ирландия", изтъкна организацията.

„Това е категорично доказателство, че справянето с високото и нарастващо неравенство е от решаващо значение, за да се насърчи силният и устойчив растеж. Това трябва да бъде в центъра на политическия дебат", заяви Анхел Гурия, генерален секретар на OECD. „Държави, които насърчават равните възможности за всички от най-ранна възраст, са тези, които ще растат и ще се развиват", добави той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.