• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Артисти украсяват сгради в Москва с образи на руски творци

Артисти украсяват сгради в Москва с образи на руски творци

/КРОСС/ Руски и международни улични артисти завършиха иновативен арт проект, чиято цел е да запечата по фасадите на редица сгради в Москва образите на прочути руснаци, герои от художествената литература и традиционни за страната теми. Проектът, назован „Най-добрият град в света”, направи Москва по-цветна и ярка.

Едно от разклоненията е „Наследство”, инициирано от артистичната група „Зук клуб”. Художниците са избрали да нарисуват образите на писателя Михаил Булгаков, композитора Александър Скрябин и режисьора Сергей Айзенщайн на фасадите на сгради в центъра на града.

“Решихме да покажем на нашите граждани наследството, което притежаваме като нация. Нарисувахме знакови фигури от руската история и култура, които са значими и в световен мащаб. После решихме да разширим този проект и общинският отдел по култура ни подкрепи”, разказва Кирил Стефанов.

За всеки стенопис на фасада е използвана уникална техника, специални дизайни са пригодени за всеки тип сграда. Композиторът Скрябин например, е изобразен в различни цветове, които се асоциират с нотите в неговите композиции.
“Изглежда малко като халюцинация. Но като всички велики хора и Скрябин е бил нестандартен човек, затова неговото въображение е визуализирано в различни цветове и нюанси, то е отражение на неговия ум и талант”, споделя Елена Бердичевская.

Артистите избират обикновено 5- или 6-етажни сгради с мрачни стени. За фестивала са пристигнали артисти от Австралия, Италия, Испания и други държави. Американецът Карл Адисън е създал своя интерпретация на прочутата творба на Александър Пушкин „Приказка за рибаря и златната рибка”.

Организаторите твърдят, че до края на проекта ще бъдат създадени 35 стенописа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.