• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Огледални покриви заместват климатиците

Огледални покриви заместват климатиците

/КРОСС/ Огледално покритие вместо климатици може да имат сградите на бъдещето, пише The Daily Mail. Създателите на новата технология се надяват, че концепцията проправя път към по-евтини и по-екологични климатизиращи системи. Новият, невероятно тънък материал отразява 97% от инфрачервените слънчеви лъчи, като по този начин температурата в сградите се поддържа с 5°С по-ниска през деня. 

Технологията е изобретена от учени от Станфордския университет в Калифорния. Ключовият й елемент е многопластов материал с дебелина 1,8 милионна от метъра. Той е по-тънък и от най-тънкото алуминиево фолио и се състои от седем слоя силициев двуокис и хафниев окис, положени върху пласт от сребро. Благодарение на структурата си, материалът насочва инфрачервените лъчи обратно към Космоса. Невидимата светлина, под формата на инфрачервено лъчение, е един от начините, по който всички предмети и живи същества отделят топлина. Топлината на готварската печка, която усещаме без да я докосваме, е инфрачервена светлина. По подобен начин слънцето излъчва топлина към Земята. Новият евтин метод може направи излишно използването на климатици с електричество, поддържайки постоянно по-ниска температура в сградите. Материалът би могло да се полага на покривите, за да отразява топлината. Приблизително 15% от енергията, използвана в сградите в САЩ, е за захранване на климатични системи.

Учените от Станфорд са произвели прототип на материала с големината на пица, но охлаждането на сгради изисква значително по-големи размери. Изследователите посочват, че съществуват съоръжения, които могат да произведат материала в мащабите, необходими, за да продължи разработването на прототипа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А като удари една градушка - всичко на сол и айде на ново! Както градушката през лятото помля външниъе топлоизолации и едрогабаритните стъклопакети на новата дограма!

01.12.2014 15:02:06

Анонимен

А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска.

30.11.2014 20:15:23

Анонимен

А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска.

30.11.2014 20:15:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.