• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

България не участва в коалиция срещу "Ислямска държава"

България не участва в коалиция срещу "Ислямска държава"

/КРОСС/България не участва в сформираната по инициатива на Съединените американски щати коалиция срещу "Ислямска държава".  Въпросът за участие на български военни към момента не се дискутира правителството, каза министърът на отбраната в служебния кабинет Велизар Шаламанов пред журналисти, след откриване на Софийски форум за сигурност. 

"Считаме, че нашите способности са ограничени в тази сфера. Нашите военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. Опитваме се да помогнем чрез хуманитарна помощ и дарения, свързани с леко въоръжение, заедно с нашите съюзници от Европейския съюз и НАТО", посочи Шаламанов. 

Запитан съществуват ли заплахи за страната ни от терористични атаки, Шаламанов отвърна, че "всички страни, които държат на свободата и на демокрацията" са заплашени от едно движение като "Ислямска държава", което, по думите му, е "определено против основните ценности, които изповядваме и което действа с мерки отпреди много години".

Министърът посочи, че мерките, които взима правителството са на национално ниво и в рамките на ЕС и НАТО. "Правим възможно най-доброто за защита на интересите ни". Помолен да даде конкретни примери Велизар Шаламанов отвърна, че по отношение на повереното му министерство се прави "подготовка на нашите сили и тясно участие в подготовката със съюзниците". "Тук въпросът е много повече свързан с разузнаване и укрепване на структурите за вътрешна сигурност и граничен контрол, които са извън компетентностите на Министерство на отбраната. Трябва да има много по-добра координация", коментира той.

По въпроса за Русия и Визия 2020 военният министър коментира, че "трябва да намалим зависимостта от всички страни, които не са членове на НАТО и ЕС, що се отнася до проблеми, свързани с нашата бойна способност и готовност". Според него страната ни трябва да има свобода на действие в технически план, което ни дава свобода на действие в политически план. "Принадлежим към два съюза - ЕС и НАТО и нашето бъдеще, сигурност и развитие зависи от това колко добре сме интегрирани в тези два съюза".

Военновъздушните сили на международната коалиция начело със САЩ са нанесли тази нощ нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизионния канал "Скай нюз Арабия". Обстрелвани са били цели в околностите на един от най-големите сирийски градове Алепо.

Бойната авиация е бомбардирала населените пунктове Айн ал Кубани, Сиррин, Кара Кузак и град Ал Баб, котнтролирани от бойците на ИД. За жертви и разрушения не се съобщава.

ВВС на САЩ и пет арабски страни нанесоха първите удари по позиции на "Ислямска държава" в нощта на понеделник срещу вторник в Източна и Западна Сирия. В нападенията бяха използвани изтребители, бомбардировачи, безпилотни самолети и крилати ракети "Томахок". Унищожени бяха тренировъчни бази на терористите, щабове и командни центрове, складове и жива сила.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че "Турция е част от тази коалиция и ще бъде ангажирана с тези усилия".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Колев

Е как сме изпуснали тая златна възможност? За Ирак навремето бяхме първи. И за обслужващ персонал не ни искат вече...

24.09.2014 16:05:17

георги

Всеки път като тръгнем с САЩ те изяждат петрола, а ние дървото. Първия път може да са ни излъгали, ок, но очевидно на някой наши министри им харесва да са на страната на булката...

24.09.2014 15:12:46

Sven

И тоя ще бори ислямистите от разстояние. Американският брат чака ценната му помощ. Да грабва автомата и да се пробва , щом е толкова ербап. Ще му дадем и Плевню да носи пълнителите.

24.09.2014 14:58:02

ак47

Ние с ислямистите проблеми нямаме. Бойко каза, че ако съвестно си ядем дюнерите всичко ще е наред и аз му вярвам. Обаче сме взели да ядем твърде малко хамбургери, да не вземат да ни ударят другите?

24.09.2014 14:45:52

Енчев

Каква военна стратегия и каква коалиция, та ние нямаме армия! На гол тумбак чифте стратегии! Шаламанов е дебил!

24.09.2014 14:34:28

локи

Този трябваше да си е подал оставката още като заговори за война с Русия, какво се ослушва! На този кабинет трябва да му викат Супер-наглите.

24.09.2014 14:23:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.