• 28 Ноем 2024 |
  •  USD / BGN 1.8572
  •  GBP / BGN 2.3451
  •  CHF / BGN 2.1010
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Шоколадът има благоприятен ефект върху паметта

Шоколадът има благоприятен ефект върху паметта

/КРОСС/ Някои какаови компоненти имат положителен ефект върху паметта и възприятията за всяка възраст, твърдят италиански учени, цитирани от ScienceDaily.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Nutrition.

Флаванолите са природни съединения, които се намират в изобилие в какаовите зърна. Оказва се, че те стимулират мозъчната функция и имат редица защитни ефекти.

Учените от Университета на Акуила анализират научни доклади за влиянието на какаото и шоколада върху когнитивните способности на човека. Обзорът включва 45 проучвания. Изследователите се фокусират върху това как какаото влияе върху мисленето на хората от всички възрасти при справянето им с различни видове задачи.

В едно от проучванията порция богат на флаваноли шоколад (520 мг флаваноли) позволява на участниците да се справят успешно с множество когнитивни задачи след безсънна нощ. Тестването включва проверка на психомоторните способности, при които трябва учстниците възможно най-бързо да натиснат бутон, когато видят сигнал. Приемът на шоколад до голяма степен компенсира липсата на сън. При това шоколад с по-малко флаваноли (88.5 мг) няма толкова забележим ефект.

Италианските учени са изследвали какво става в мозъка до няколко часа, след като човек консумира какаовите флаваноли в шоколада, и какво се случва, ако се приема богата на какаови флаваноли диета за по-продължителен период от време.

Най-благоприятно действа шоколадът върху когнитивните способности на възрастни хора, които са го консумирали редовно в малки порции. Той подобрява работната памет, речта, способността за концентрация върху определена задача, скоростта на обработка на информацията. Това въздействие най-ясно се проявява при най-ранните възрастови промени на паметта.

"Черният шоколад е богат източник на флаваноли - така че яжте черен шоколад всеки ден" - съветва водещият автор на проучването д-р Валентина Соци (Valentina Socci).

Но заедно с очевидните ползи за здравето, учените предупреждават за възможни странични ефекти на какаото и шоколада.

"Те обикновено са свързани с калоричната стойност на шоколад, съдържащите се в него кофеин и теобромин, както и добавяните в него захар и мляко" - коментира д-р Соци.

Източник: НаукаOFFNews

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.