• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Първи дебат преди референдума за независимост на Шотландия

Първи дебат преди референдума за независимост на Шотландия

/КРОСС/ Битката за бъдещето на Шотландия се пренесе на екраните на избирателите за първи път снощи, когато лидерите на двата лагера - привърженици и противници на референдума за независимост, кръстосаха шпаги в телевизионен дебат в американски стил шест седмици преди историческия вот.

Алекс Салмънд - шотландският премиер, лидер на Шотландската национална партия, привърженик на независимостта, и Алистър Дарлинг - ръководител на кампанията Better Together („По-добре заедно"), която защитава оставането на Шотландия в Обединеното кралство, спориха два часа на сцената на Кралската консерватория на Шотландия пред аудитория от 350 души, предаде агенция AFP.

Шотландските избиратели ще решат на 18 септември дали да останат част от Обединеното кралство, или да скъсат 307-годишния съюз с Англия, припомня Reuters. Социологическите проучвания показват, че избирателите по-скоро ще отхвърлят независимостта, макар че много от тях още не са решили как ще гласуват.

Въпреки всичко 59-годишният Салмънд се надява да обърне общественото мнение през финалните седмици, като се възползва от общопризнатите си ораторски умения и харизма. Той няколко пъти се опита, но не успя, да призове на дебат британския премиер Дейвид Камерън. Снощи Салмънд настоя, че независима Шотландия ще бъде може да изгради по-справедливо и богато общество.

Британското правителство харчи прекалено много за ядрени оръжия, заяви той и обеща да отърве от ядрените оръжия Шотландия, ако стане независима. „Моята теза е тази вечер е проста: никой, абсолютно никой не би управлявал по-добре Шотландия от хората, които живеят и работят в Шотландия. На 18 септември ще имаме шанса на живота си и трябва да го сграбчим с две ръце", каза той.
Проучване на "Ипсос/Мори", поръчано заради дебата, показа вчера, че подкрепата за независимостта е нараснала до 40% - с 4 процентни пункта в сравнение с подобно проучване през юни и най-голямата подкрепа, регистрирана досега за кампанията „Да". Все пак то показа, че 54% от анкетираните отхвърлят независимостта - без промяна от юни, а 7% още не са сигурни как ще гласуват - спад с три пункта.

„Понякога е по-добре да кажеш: „Не!" Ако решим да напуснем, няма връщане назад, няма втори шанс. За мен изборът е много ясен: искам да използвам силата на Обединеното кралство, за да направя Шотландия по-силна", каза 60-годишният Дарлинг. Бившият британски министър на финансите се фокусира върху икономически аргументи, като атакува лидера на националистите с въпроса как независима Шотландия би могла да запази паунда, имайки предвид, че британското правителство изключи възможността за валутен съюз. „Какъв е план Б?", попита той.

Броени часове преди дебата лидерите на трите основни партии в парламента в Лондон - консерватори, либералдемократи и лейбъристи, обещаха разширени правомощия на шотландския парламент, особено във фискалната област - ангажимент, който може да се резюмира с лайтмотива „Деволюция вместо сепаратизъм".

Салмънд нарече кампанията „Не" „Проект „Страх" и обвини Дарлинг в съюзяване с дясното правителство на Камерън, което иска да извади Великобритания от ЕС. „Искам Шотландия да остане в ЕС", каза лидерът на националистите.

Той предизвика усмивки, като заяви, че има повече панди в зоопарка в Единбург (две), отколкото шотландски консерватори в долната камара на парламента в Уестминстър (един). Салмънд припомни, че Шотландия, която винаги е гласувала за левите, накрая се е озовала с консервативно правителство в Лондон. „Когато станем независими, ще имаме правителството, за което сме гласували", заяви той.

Само шотландците, живеещи в Шотландия, могат да гласуват на референдума. Само зрителите северно от границата с Англия можаха да гледат дебата по телевизията, предаван на живо от шотландската STV, отбелязва Reuters. Филиал на британската ITV излъчваше дебата в Шотландия, но в останалата част от Великобритания показваше градинарско шоу по същото време.

Някои шотландци, живеещи в Англия, напразно се опитаха да го гледат на интернет сайта на шотландската телевизия. STV снощи се извини, че сайтът ѝ блокирал многократно заради безпрецедентния наплив от потребители. Втори телевизионен дебат ще има на 25 август, този път излъчван от BBC, отбелязва AFP.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.