• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Убитият словашки журналист е разследвал злоупотреби с еврофондове

Убитият словашки журналист е разследвал злоупотреби с еврофондове

/КРОСС/ Убийството на 27-годишния журналист Ян Куцияк и неговата приятелка предизвика серия от протести и демонстрации в подкрепа на свободното слово и разследващата журналистика в Словакия.

Разстрелът предизвика и вълна от негодувание и съпричастност в цяла Европа. В редакцията на електронното издание „Актуалити" бюрото на разследващия журналист е така както го оставя преди седмица. В компютъра му е започната статия за италианската мафия и връзките ѝ с политици в Словакия, която не успява да завърши. В понеделник 27-годишният Куцяк и приятелката му са открити застреляни в дома им.
Според властите убийството е заради негово разследване.

В последната си незавършена статия журналистът разследва политици и бизнесмени, заподозрени за финансови злоупотреби с еврофондове и връзки с италианската мафия, предава БТВ.

Единият от тях е италианец, който се занимава със земеделие - Антонино Вадала. Преди години купува стари ферми в Източна Словакия, които модернизира с европейски фондове.

Бизнесменът не крие, че е роден в Калабрия, но израства в Милано. Медиите в Словакия разпространиха аудиозапис, в който преди време Валада отрича да има връзки с италианската мафия.

Появиха се снимки на Валада с известен депутат. Сред познатите му се оказа и асистентка на премиера, станала известна със скандални снимки в популярно списание. Ден след разкритията, тя подаде оставка.
Другият проучван бизнесмен е Диего Рода. Той е познат на полицията - шофирал с висока скорост спортния си автомобил.

„Ян Куцяк беше може би най-смелият от това поколение разследващи журналисти. Той беше едно много скромно момче, което едновременно работеше здраво и продължаваше следването си. С изключение на бандитите, за които пишеше, никога не е имал врагове", каза неговият приятел и колега журналист Арпад Солтесц.

В Братислава хиляди словаци излязоха на протест срещу корупцията в страната.

Междувременно недовършената статия на 27-годишния Куцяк беше публикувана от почти всички медии в страната.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.