• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Стойнев: С цената на тока ще се спекулира предизборно

Стойнев: С цената на тока ще се спекулира предизборно

/КРОСС/С цената на тока ще се спекулира предизборно, както вече се спекулира с дълговете на НЕК, опасява се бившият енергиен министър Дагомир Стойнев.

В профила си във Фейсбук ексминистърът и заместник-председател на Изпълнителното бюро на БСП пише: 

Питам защо Министерството на икономиката и енергетиката прие като сигурно увеличението на цените на тока - независимо дали плавно или не? В същото време министърът твърди, че анализът му не е готов. Но пък е готов с искания за оставки в ДКЕВР, която трябва да е послушна. Причината за това е само една - търсят се пари, с които да се правят плащания на близки до ГЕРБ инвеститори в енергетиката. Може да потърсите тези инвеститори основно във ВЕИ сектора. През 2012 г. ГЕРБ присъединиха над 1000 МВт - един ядрен блок ВЕИ-та към системата и задължиха НЕК да им плаща по тройни цени. Така НЕК започна да се дави в дългове.

Опасението ми е, че с цената на тока ще се спекулира предизборно, както вече се спекулира с дълговете на НЕК.

Аз заварих НЕК с близо 450 милиона лева финансов дефицит заради приоритетното изкупуване на енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство и 340 милиона лева допълнителни разходи от закупена, но нереализирана разполагаемост от ТЕЦ-овете с дългосрочни договори. 200 милиона лева надолу за НЕК пък бе финансовото отражение на блокирания износ на електроенергия. В същото време, за да работят ВЕИ-тата, АЕЦ Козлодуй и държавната ТЕЦ бяха ограничавани.

Всички тези дупки, от които изтичаха обществени пари, бяха запушени от нашето управление. Сега отново се опитват да ги отворят вместо релани действия - предоговоряне на дългосрочните договори и реформа при ВЕИ-тата.

Това, което се случва в момента е имитация на реформа, зад която стоят корпоративни интереси. ВЕИ-та срещу ядрената енергетика, ВЕИ-та срещу ТЕЦ-ове и миньори. Следващият ударен ще е целият български бизнес.

Затова се създава и Енергиен борд, за който Министерски съвет ще гласува днес - той е един удобен обществен и демократичен в кавички параван, който ще гласува правилните предложения. А държавата чрез тях ще взема решения, в резултат на които големи финансови потоци ще бъдат пренасочвани от българските домакинства към правилните сектори и фирми. И ако ни е толкова нужен поредният консултативен съвет - питам защо в него не са представени най-засегнатите - гражданите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Крум

Спокойно Рори, иде февруари и този път ще им е за последно. Ама от сега да си знаят!

28.08.2014 00:30:34

Идиот

КОГА ЦИГАНИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК, ЗА ВОДА, ДАНЪЦИ И ТАКСИ?!?!?!?!?!?!?!!?!? ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ НА МАНГАЛИТЕ?

27.08.2014 19:45:33

Яна

Ясно е, че се търсят пари, за да си ги поделят политиците, а не за да се оздрави икономика или да се облагодетелства народа.

27.08.2014 19:44:13

Шанс

Борисовите ВЕИ централи купуваха ток от Козлодуй на преференциални цени и след това го продаваха като "зелен", но никой нищо не направи по въпроса, защо?

27.08.2014 19:42:29

Рори

Кой оскъпи микса на тока? Кой продаде Марица 1 и 3 на американците и върза България с неизгодни и скъпи договори за 30 години? Кой пося ветропаркове и фотоволтаици по земята българска? И то в количества, които са в пъти повече от необходимото? Защо евтиният ток от Козлодуй е една малка част от микса? Изрод опулен! И ти ще ми говориш за 50% увеличение, за да се изчистели загубите!!!!!! Тебе да те изчистят, та да не замърсяваш ефира ! Бойко, дето се каниш пак да ставаш министър-председател! ти такъв като Щонов ли ще назначиш за министър и с такива новини ли смяташ да привлечеш гласоподавателте? Опичай си акъла банкянски тигре, че нали знаеш какво те чака зимъска, когато сняг забръска . . . . ?!

27.08.2014 19:41:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.