• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Младите пловдивски социалисти с анти СПИН акция сред студенти

Младите пловдивски социалисти с анти СПИН акция сред студенти

Пловдив /КРОСС/ СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност) е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда имунитета. Имунитетът не може да осигури защита на организма, в резултат на което се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. Това е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Така накратко разяснява д-р Любомир Паунов същността на коварното заболяване, отнело живота на милиони хора по света. Той и младите пловдивски социалисти реализираха информационна акция по повод световния ден за борба със СПИН като раздаваха флаери и презерватив пред пловдивски вузове и на Главната. Много студенти откликнаха на инициативата и солидарно закичиха червената лентичка - символ на днешния ден.

Заразяването става по кръвен, сексуален и вертикален (от болна майка на новородено) път, посочва младият лекар и подчертава, че в 90 на сто от случаите инфектирането е чрез сексуален контакт. Затова д-р Паунов съветва младите да бъдат отговорни към собствения си живот. По думите му над 900 души с ХИВ/СПИН се проследяват в болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Тестове за ХИВ се извършват в кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Те се намират най-често в Регионалните здравни инспекции (РЗИ). На телефон 070013040 може да се получи допълнителна информация за всички КАБКИС в страната. Изследванията са препоръчителни, защото един човек може да е носител на ХИВ, без да се разболее дълги години от СПИН, но през това време той разпространява вируса. Съвременната анти-ХИВ терапия позволява на заразените да водят продължителен живот, но СПИН все още е нелечимо заболяване, казва младият лекар с надеждата, че специалистите скоро ще създадат ваксина срещу коварното заболяване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.