• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ентусиасти кръстосват мечове в първия Софийски средновековен панаир

Ентусиасти кръстосват мечове в първия Софийски средновековен панаир

/КРОСС/ Ентусиасти ще кръстосат мечове и ще похапнат лакомства по рецепти отпреди 7 века в първия Софийски средновековен панаир, който ще се проведе на Боянската църква този уикенд, съобщи Националният исторически музей. С негово съдействие различни сдружения за исторически възстановки организират за пръв път в столицата отвореното събитие, което ще покаже елементи от бита, културата и военното дело в България, Византия, Латинския свят и Ориента от периода XII-XIV в. в действие.

От 10 до 19.30 ч. в събота и до 17 ч. в неделя в района около Боянската църква ще бъде разположен средновековен лагер с шатри и музей на открито, който ще изложи реплики на въоражение, доспехи и цивилно облекло от България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна и Северна Европа, Латинската империя и кръстоносните държави в Близкия Изток.

Част от въоражението ще влезе в употреба в демонстрациите и семинарите по историческа фехтовка, упражнения по стрелба с копия на средновековен рефлексен лък и възстановките на средновековни групови и индивидуални битки.

По-мирно настроените могат да се запознаят със средновековни занаяти и техники за сечене на монети, правене на книги, тъкане, бродиране на десени, изработване на ризници и обувки. Ще има дегустация на напитки и хапване по автентични рецепти от Византия и Западна Европа отпреди най-малко седем века, както и средновековни игри и забавления. Панаирът ще бъде озвучен от групите за средновековна музика и танци "Eriney", "Ambient Folklore", "Der Dudelgeist",Ансамбъл "Saltarello" и Дуо "Bass Dance".

Средновековният панаир беше насрочен за юни, но организаторите го отложиха заради бедствията във Варна и Добрич. Според "Модус Вивенди - Средновековно общество в България" и Сдружението за исторически възстановки "Чигот" той е загрявка за по-голямо събитие, което ще се проведе през септември. Те съветват желаещите да посетят панаира да пътуват по съвременен европейски начин с градски транспорт, тъй като паркоместата за автомобили, коне и каруци край Боянската църква са ограничени.

Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.