• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Повече от 1,5 милиона хронично болни – без лекарства след 15 септември

Повече от 1,5 милиона хронично болни – без лекарства след 15 септември

/КРОСС/ Над 1.5 млн. хронично болни пациенти с тежки диагнози като рак, множествена склероза, диабет, редки заболявания, с трансплантирани органи, сърдечно-съдови и белодробни заболявания могат да преустановят лечението си след 15 септември заради липсата на средства в здравната каса. Това съобщиха 10 представители на пациентските организации на пресконференция.

Причината е, че в проекта за актуализация на бюджета на касата не са предвидени никакви допълнителни средства за онези, които получават напълно или частично платени от нея медикаменти. Става въпрос за огромен брой хора - 1.5 млн. души. Недостигът за техните лекарства е 96 млн. лв. Правителството обаче предложи увеличение не с 328 млн. лв., колкото поиска надзорният съвет на НЗОК, а с 225 млн. Намалените средства бяха изрично разпределени в проекта - 200 млн. за болници и 25 млн. за химиотерапия в клиниките. Така за останалите болни няма нито лев, а според прогнозата на управителя на касата средствата свършват в средата на септември.

"Фарсът, който се разиграва с негласуването на актуализацията на бюджета на здравната каса, явно има за цел да прикрие по-сериозни проблеми като опитите за раздаването на 3.5 млрд. лв. за покриване на дупката в КТБ. Значи можем да обсъждаме покриването на кредити и депозити на огромни суми, на специални закони, но не можем да отделим за лечение. Всички политически сили трябва да разберат, че здравеопазването е по-важно от КТБ, от земеделските производители и всичко друго. Защото ако няма живи и здрави хора, няма да има вложители, кредитополучатели и производители", коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Голяма част от пациентите не могат по никакъв начин да си позволят да си купуват необходимата терапия. Има медикаменти на стойност между 3 хил. и 50 хил. лв. месечно. Има болни, за които и един лев допълнителен разход е проблем. В сектора се приема, че доплащане за лекарства над 50 лв. месечно представлява много висок разход за домакинството. По принцип пациентите в момента дават от джоба си за лекарства 1.3 млрд. лв. годишно. В случая със здравната каса тя плаща около 50 млн. лв. за медикаменти за домашно лечение.

"Ако няма средства, от 16 септември над 1.5 млн. българи ще бъдат с изнесена, подписана и гласувана смъртна присъда", обяви пред Капитал” Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум и представител на пацентите в надзорния съвет на НЗОК.

Според фармацевтите аптеките няма да могат да издържат да кредитират здравеопазването дълго. От една страна, ако не получават навреме заплащане, аптеките ще престанат да имат средства да зареждат в период най-късно до 20 дни след спирането на средствата от касата.

Освен това съществуват и т. нар. лимити за рецепти, които могат да обслужат аптеките. Така, ако всички болни се насочат към един обект, той бързо ще изчерпи лимита си и дори и да има възможност за безплатни лекарства, няма да може да ги отпуска, коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той прогнозира, че без плащане от НЗОК аптеките могат да издържат най-много месец.

Пациентите съобщиха, че ще предприемат всички възможни действия, за да получат лечението си - ще съдят България за геноцид и ще протестират заедно със своите близки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.