• 29 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

БСП избира нов председател

БСП избира нов председател

/КРОСС/ Конгресът на БСП ще избере днес нов председател на партията, след като досегашният водач Сергей Станишев обяви, че се оттегля.

Номинираните за поста са над 20, включително и Станишев, но за сериозни претенденти се смятат председателят на парламента Михаил Миков, енергийният министър Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента и шеф на общопартийната контролна комисия Мая Манолова, лидерът на Лявото крило Янаки Стоилов, председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова.

Тъй като според устава на БСП председателят трябва да бъде избран с повече от половината гласове на делегатите - повече от 800, е повече от сигурно, че ще се стигне до балотаж.

Окончателният брой на номинираните от партийните структури за поста е 29. Шестима души вече са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов.

За първи път изборът на лидер на БСП ще бъде в тъмни стаички, за да се запази тайната на вота, както повелява партийният устав. Заради страх от контролиран вот и натиск върху делегатите, социалистите решиха да гласуват в изборни помещения, както на национални избори, за да се избегне традицията бюлетините да бъдат попълвани на групички.

До избора се стигна, след като на 5 юли Сергей Станишев обяви оттеглянето си и предложи конгресът да гласува нов председател. Станишев си тръгна след натиск на вътрешнопартийната опозиция, която стана особено ожесточена след решението му да замине евродепутат в Брюксел. Сред най-яростните критици тогава беше дългогодишният бивш лидер на най-голямата организация на БСП - тази в София, Румен Овчаров. Сега той подкрепи за поста Мая Манолова, която определи като „лице на промяната".

Новият председател ще довърши мандата на Станишев - до 2016 г., когато трябва да се проведе нов отчетно-изборен конгрес, който ще избере и нов състав на Националния съвет на партията.

Конгресът, който започва в 11 ч. в зала 1 на НДК, ще гласува и резолюция за участието на БСП в предстоящите парламентарни избори на 5 октомври.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гергана

Надявам се Борисов и разбойниците от ГЕРБ да бъдат победени на предстоящите избори от новия лидер на БСП

27.07.2014 19:45:46

Иво

Беше ненужно Станишев да напуска поста, но съм сигурен, че новия лидер ще е достоен заместник

27.07.2014 19:45:36

Мима

Каквото и да си говорим БСП е единствената партия, която може да извади странат от кризата причинена и подклаждана и в момента от ГЕРБ.

27.07.2014 19:45:27

Костадин

С каквито и да е инициали да е лидера на БСП важно е накрая новия премиер да не е с инициали ББ

27.07.2014 19:45:17

Гери

Всички представители на социалистите дават добри интервюта, говорят добре и имат идея за бъдещето. Дано планираните промени да настъпят и да са полезни

27.07.2014 19:45:00

Боби

Пожелавам успех на всички кандидати за лидер на червената партия. Който и да бъде избран ще е много добър избор и се надявам, че останалите ще продължат да работят за благото на страната както и досега, въпреки леките вътрешнопартийни спречквания

27.07.2014 19:44:50

Деси

Трябва да се намери добрия тон в партията и след тези избори добрата работа на ръководството ( което и да е то ) да продължи

27.07.2014 19:44:38

Илия

Социалистите си остават единствените които могат да извадят страната от кризата и да попречат ГЕРБ да унищожи икономиката

27.07.2014 19:44:29

Лора

БСП трябва да се стегне и да излъчи нов лидер в най-скоро време и всички да се обединят около него. Не трябва да позволяват на ГЕРБ да вземат властта, това може да означава и края на България ако Борисов отново се върне

27.07.2014 19:44:19

Росен

Сигурен съм, че когото и да изберат БСП ще бъде много по-добър избор от лидерите на останалите партии

27.07.2014 19:44:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.