• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Екстремисти от Близкия Изток подготвят серия от мащабни атаки в арабските страни

Екстремисти от Близкия Изток подготвят серия от мащабни атаки в арабските страни

/КРОСС/ Екстремисти от целия Близък Изток събират поддръжниците си в Либия, готвейки серия от координирани нападения в няколко арабски страни, съобщава арабският портал „Ал Баваба".
По-специално, по данни на разузнавателните служби на Алжир, свързани с антитерористичната борба в Северна Африка, около 700 бойци от Тунис, Египет, Алжир и Ирак са пристигнали наскоро по море от Сирия в либийския Бенгази. Този втори по големина град в страната, наричан "люлка" на либийската революция, сега отчасти се намира под контрола на салафистската групировка „Ансар аш Шариа" и по-малки въоръжени групи, включително с такива, свързани с "Ал Кайда".
От докладите на разузнаването става ясно още, че през изминалата седмица „ансарите" са успели да вербуват голям брой нови попълнения в страните от Сахел. Със събирането на терористи се занима Махди ал Харати. Той е известен от близкото минало полеви командир, оглавил бунтовниците по време на конфликта в Либия и Сирия. Той е "дясната ръка" на ръководителя на Военния съвет на Триполи Абделхаким Белхаджа. Съдействие му оказват не само местните джихадисти, но и техните лидери в Алжир, Египет и Тунис.
Именно тези три държави трябва да бъдат основната цел на широкомащабните атаки, които екстремистите планират да извършат едновременно. Те получават финансова подкрепа от редица арабски и западни страни.
Известно е, че „Ансар аш Шариа", която засилва влиянието си в Либия и го разпространява в съседни страни, в частност в Египет, активно си сътрудничи с групировката „Ансар Бейт ал Макдис", чиито бойци стоят зад голяма част от атентатите, извършени в Египет след отстраняването от власт на "Мюсюлмански братя" и детронирането на тяхната марионетка - президента Мохамед Мурси.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.