• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Съдебната власт нямала вина за тефтерчетата на Златанов

Съдебната власт нямала вина за тефтерчетата на Златанов

София /КРОСС/ Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не видяха проблем в съдебната система и в частност в прокуратурата във връзка с изчезването на тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Вината за това бе прехвърлена на политиците и на медиите, които ги обслужват, както каза главният прокурор Сотир Цацаров.
Идеята за дебат по казуса с тефтерчетата бе лансирана от представляващата ВСС Соня Найденова. Предложението ѝ бе изненадващо, защото на вчерашното заседание на съвета главният прокурор вече обясни хронологично как се е развил случаят около изчезналите тефтерчета на Златанов.
Обсъждането на темата обаче не започна веднага, тъй като главният прокурор не присъстваше в началото на заседанието. Цацаров пристигна със закъснение и при появяването му Найденова обясни какво е имала предвид с това предложение.
Според нея случаят с откраднатите бележници дава повод за интерпретации, свързани с проекта на Стратегия за съдебна реформа и доклада на ЕК и хвърля петно върху съдебната власт. Найденова добави, че трябва да се даде отговор на въпроса доколко този случай трябва да бъде емблематичен за съдебната реформа и не се ли изместват акцентът и важните мерки, които трябва да се предприемат. Тя припомни, че преди година ВСС е изпратил на правосъдното министерство предложения във връзка с проблемите около съдебните експертизи, но до момента няма развитие по тях. Найденова постави и въпроса дали не е необходима по-задълбочена уредба за съхраняването на веществените доказателства.
И накрая заяви, че ВСС не бива да позволява този случай да се използва като повод за критики към съдебната власт и че трябва да се направи нещо.
След нея думата взеха последователно Румен Боев и Румен Георгиев и отговорността и вината за откраднатите тефтери постепенно бе прехвърлена на политиците и по-специално на МВР.
Румен Боев поиска точно и ясно разграничаване на отговорността на съдебната власт. Добави, че веществените доказателства са изчеднали в хода на досъдебно производство, което се води от разследващ полицай и че той е трябвало сериозно да подходи към съхраняването им (разследването всъщност се води от столичен следовател - б.а.).
Боев каза, че от години се занимава с темата със съхраняването на веществени доказателства и основният проблем е, че управляващите не осигуряват достатъчно средства на съдебната система. Това, по думите му, е истинската реформа. Боев каза още, че 85% от веществените доказателства се съхраняват в МВР, но ВСС трябва да "бие камбаната", за да се внесат законопроекти и бюджети, с които този проблем да бъде решен. Завърши с думите, че конкретният проблем не е в съдебната власт.
Румен Георгиев започна с изказването си, че имало два вида мачове - правен и политически, а силата на ВСС не била в политическите мачове. Дори и "този състав на ВСС да бъде разгонен, следващият също ще бъде слаб играч в политичските мачове".
Той разказа два случая от преди много години. При единия е била намерена угарка до цистерна в покрайнините на София. Арестувани били 20 войници, било образувано дело по Глава Първа от НК, лансирали се версии, че цистерната може да гръмне и да унищожи половин София.
Друг случай от неговата практика - обвинили човек, че подправил чек, но той го изял и "чекът се разтопил от стомашните му сокове". "Не произтече сериозна катастрофа, съдът установи фактите без това веществено доказателство, компенсирайки го с други доказателствени средства. Следователно при поглъщане на чека не се оказа, че трябва да сменяме Конституцията и евроатлантическата ориентация", каза Георгиев.
И иронично добави: "Сега, обаче, мисля, че случаят е по-сложен. Трябва да се свика парламентарна комисия, външни специалисти, защото може да избухне конфликт в Близкия Изток. И за да предотвратим тази катастрофа, аз ви предлагам да оставим на съда да поеме цялата отговорност за нашата огромна вина, защото започваме да вървим към стадиона на политическия мач."
Натакък продължи в същия дух - той не искал да омаловажава "голямата реформа", но не се чувствал достатъчно подготвен да реши проблема с тефтерчетата.
В края на това стъписващо изказване Румен Георгиев призова колегите си да върнат здравия разум и да оставят хората, които са пряко ангажирани с правосъдието, да си свършат работата. Защото ВСС не е орган по същество. Нека да призовем политиците да са сдържани, заключи Георгиев.
Главният прокурор Сотир Цацаров също видя вина в политиците. Той прикани тях и техните медии-говорители да спрат да се упражняват на гърба на съдебната власт и в частност на прокуратурата.
Цацаров обяви, че в момента се извършва проверка в столичното следствие за режима за съхранение на веществените доказателства и тяхното предаване на други органи, пише "Правен свят".
"Конспирацията не е, че ги няма въпросните тефтери - цвят бордо и черен. Конспирацията възниква, защото това е територия за упражнение на политиците. Една дама с менторски тон каза вчера в парламента (визира Цвета Караянчева от ГЕРБ - б.а.), че можело да се стигне до Костинброд-2. Други - че били изчезнали тефтерите на властта. Това работят политиците и част от журналистите, които ги обслужват. Да, съдебната реформа е необходима - създайте нормални условия за функциониране на съдебната власт. Не е Бенчев единственият, който се разхожда с веществени доказателства. Но някой да се упражнява на гърба на прокуратурата няма да позволя. Не искам да влияя на съдиите от апелативния съд, но искам да кажа, че центърът на това дело не е тефтерчето, нито то е основно доказателство на прокуратурата. Записките в тефтерчето са медийно интересни, но не са основното доказателство. Златанов е обвинен и осъден за движението на три преписки - те са истинското доказателство. Ако тефтерчетата са ѝ най-големият проблем, да ѝ имам държавата! Хайде стига упражнения, малко повече съвест и малко повече работа", заключи главният прокурор. По повод репликите на правосъдния министър, че скандалът вероятно ще влезе в евродоклада, Цацаров заяви: "Призовавам тази спекула да спре. Не от два броя тефтерчета ще зависи съдбата на един доклад, който ни се размахва като плашило ".
Калин Калпакчиев каза от своя страна, че се налага хладна и професионална дискусия. "Явно режимът за боравене с веществени доказателства е проблемен, недобросъвестни страни унищожават доказателства, трябва да има по-голяма сигурност", заяви Калпакчиев.
Той изтъкна и друг проблем - работата на държавното обвинение по делата за корупционни престъпления. "Смята, че за да има напредък и успешни разследванията, самата прокуратура трябва да работи, за да увеличи своя капацитет по тези дела. И за да няма политически спекулации - това трябва да стане по най-бързия начин, за да няма усещането,че тези дела се оставят на трупчета. Нормално е да е висока чувствителността по такива разследвания", коментира Калпакчиев.
И Соня Найденова се присъедини към призива политиците да спрат спекулациите по темата, Милка Итова разказа, че прочела изказване на омбудсмана как съдиите си носели дела в трамвая и се случвало да ги забравят там. Тя подкани всеки да си поеме отговорността за натрупаните проблеми от 25 години. А Калин Калпакчиев се съгласи с нея и добави, че проблемът не е само в съдебната власт. "Това обаче не означава да не се говори за проблема", заключи той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.