• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Шестима кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург

Шестима кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург

/КРОСС/ Шестима са на този етап кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това са съдиите Николай Енчев (СГС) и Илияна Балтова (ОС-Бургас), адвокатите Георги Керелов и и Георги Леков, доц.д-р Катерина Йочева от Нов български университет и Ангел Анастасов.
Адвокат Керелов и доц. Катерина Йочева участваха преди четири години в конкурса за избор на наш съдия в Общия съд на ЕС в Люксембург. Тогава председател на изборната комисия бе съдия Павлина Панова. Керелов отпадна, защото не се яви на изпита по френски език, а Катерина Йочева пък не успя да получи поне 5.50 на изпита по френски, каквито бяха изискванията, за да бъде допусната до втория тур - събеседване. И двамата обжалваха конкурса пред Върховния административен съд, но неуспешно. Един от аргументите им бе срещу изключителното изискване за владеене на френски език, въведено с правилата за избор.
Николай Енчев е съдия от Софийския градски съд. От 1 януари 2013 г. той е командирован от Висшия съдебен съвет за срок от две години в Брюксел, където е национален експерт в Генералната дирекция "Правосъдие" на Европейската комисия. През 2007 г. той бе един от 15-те кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург. Тогава конкурсната комисия излъчи Здравка Калайджиева, Павлина Панова и Румен Ненков в челната тройка, която бе изпратена на Съвета на Европа.
Съдия Илияна Балтова е от Гражданската колегия на ОС-Бургас. През 2012 г., при избора на членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота, тя бе предложена и одобрена от колегите си за член на комисията по избора. Миналата година ВСС отказа да я командирова като национален експерт в Евроджъст, защото като такъв е трябвало да бъде адресат по въпроси за функционирането и практиката на ЕСПЧ, но профилът изисквал това да бъде наказателен съдия, а не граждански, какъвто е тя.
Срокът за подаване на заявление за участие в конкурса за български съдия в Съда в Страсбург изтича в 17 часа на 29 септември. Заявленията се подават в деловодството на Министерството на правосъдието.
Изпитите са насрочени за 7 и 8 октомври, като през първия ден ще се проведе езиков изпит, а през втория - събеседване, пише "Правен свят".
До обявяването на конкурса се стигна, след като сегашният ни съдия в ЕСПЧ Здравка Калайджиева заяви, че напуска длъжността от 1 март 2015 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.