• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

На какво политическите страсти не бива да пречат

На какво политическите страсти не бива да пречат

/КРОСС/В пенсионната система поне три въпроса не търпят отлагане, казва пред "Преса" Пламен Димитров, президент на КНСБ

В ситуация на политическа безтегловност всички отговорни фактори - и партии, и социални партньори, и институции, би трябвало да намерят в себе си сили да се обединят около национално отговорни политики и приоритети. И да постигнат поне минимален консенсус в обществото преди изборите.

За нас няколко области са от изключително важно значение и КНСБ ще предложи конкретни мерки за тях. На първо място е нуждата от ясна визия за възраждането на българската индустрия. С работодателите от доста време се занимаваме с този въпрос. Това е пътят да дадем качествени работни места на безработните и възможности за по-високи доходи на заетите.

Втората област, по която ние държим непременно да се постигне съгласие, е социалната. Две сфери, за които е необходимо постигането на минимум съгласие, са пенсионната и здравната система. В пенсионната поне три въпроса не търпят отлагане, не могат да чакат новото правителство и новия парламент. Първият е как ще растат стажът и възрастта от 2015 г. насетне.

Вторият е ранното пенсиониране на работниците с тежки условия на труд. Ако той не бъде неотложно решен, от 1 януари 2015 г. ще има сериозно сътресение, независимо кой управлява държавата. Така че всички имаме интерес този въпрос да бъде уреден сега, докато все още има парламент.
Третият е допълнителното дисциплиниране по отношение на събираемостта на вноските. Това касае и здравното осигуряване. Има съгласие сред политическите партии, макар и изразено поотделно, за криминализиране на укриването на осигурителни вноски.

В здравеопазването също има няколко неотложни стъпки. На първо място, съгласие за актуализация на бюджета на здравната каса още сега. Това правителство трябва да довърши и работата по Спешната помощ, от която зависи животът на много българи, докато политиците ще ходят на избори.

Нужно е приемането на Закона за училищното образование, както и на измененията в Закона за професионалното образование. Колко важни са те, ни каза и Еврокомисията. Те между другото са и предварително условие, за да може да бъде подписано споразумението за партньорство на България за онези 15 млрд. евро, които всички чакаме от началото на следващата година.

На дневен ред трябва да се поставят и правата на хората като потребители, като работещи. Говоря за правото на сдружаване, на колективно договаряне и на стачка. В тези три права има малки стъпчици, които могат да бъдат направени, преди парламентът да се разпусне.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.