• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Промени в правилника целят премахване на Обществения съвет при Фонда за лечение на деца (обновена)

Промени в правилника целят премахване на Обществения съвет при Фонда за лечение на деца (обновена)

/КРОСС/Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проектопромените на правилника за дейността на Фонда за лечение на деца. Някои от тези промени застягат дейността и статута на Обществения съвет. Пред БНР Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет при Фонд за лечение на деца обясни, че с промените на практика се премахва Обществения съвет.

За нас беше голяма изненада, защото от февруари имаше работна група, която правеше промени, съгласуваше се с нас. Имахме несъгласия, избожихме ги. След това, през месец април, всичко затихна и сега изведнъж се появява този проект. Най-ненадейната промяна за нас е, че се преструктурира Обществения съвет. На практика той се премахва. Създава се комисия в много по-малък състав от 9 човека. Това са 6 лекари, един представител на Минисетрството, един за Агенцията за закрила на детето и един на Агенцията за социално подпомагано. Всички неправителствени организации и медиите са изключени. Само тази комисия ще взима решения, ще разглежда заявленията. Остава нещо като Общестевен съвет от 8 човека. Той няма да взима решения, може да присъства, но без право на глас. Той ще има задължението да набира средства за дейността на Фонда и да популяризира дарителската инициатива. Интересно как се очаква това да стане - ние да набираме средства и да не участваме в контрола на разходването им, коментира Хурмузова.

Според нея аргументи за промяната няма. Единствено, което виждам и е написано от министъра е, че така ще се оптимизира работата на Фонда, каза тя и добави: Обществените организации бяха тези, които съобщаваха, когато има нередности и работата не върви.

Фондът се превръща в копие на печалната комисия за лечение в чужбина, където няма никаква яснота, никаква прозрачност и поглед отвън. Само министърът ще назначава и ще премахва членове на обществения съвет. Повече Министерския съвет няма да има отношение към това. Затваряне на устата на медиите и на обществените организации - това ще стане. Не знам каква е целта, но това ще стане. Има много други промени, които ще засегнат пряко децата, не нас. Повечето от тях ще усложнят нещата, каза Десислава Хурмузова и посочи примери, които според нея показват, че ще се отвори врата за корупция и ще се създадат конфликти между лекари и родители, коментира още Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет при Фонд за лечение на деца. 

Със закриването на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца се застрашава възможността нуждаещите се български деца с тежки заболявания да получават адекватна медицинска помощ в чужбина, след като не могат да я получат в България. За това предупреди в парламента бившият министър на здравеопазването и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова. Поводът е Наредбата на министъра на здравеопазването Таня Андреева за промени в Правилника за дейността на Фонда за лечение на деца.

Закрива се Общественият съвет към Фонда за лечение на деца, който до този момент участваше при вземането на решения за отпускане на средства за сключване на договор с определени клиники в чужбина и за това къде се лекуват българските деца с тежки заболявания. Според министър Андреева е редно този фонд да бъде просто една комисия и всички представители на обществото, в това число медии, неправителствени организации, просто да са наблюдатели. Затова призовавам за повече публичност и гласност, защото е недопустимо едно добро решение в полза на българските деца да се превърне в практика и да се загуби възможността тези български деца да получат адекватна помощ в чужбина, смята Десислава Атанасова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.