• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Съюзът на съдиите напуска Гражданския съвет на ВСС

Съюзът на съдиите напуска Гражданския съвет на ВСС

София /КРОСС/ Съюзът на съдиите в България (ССБ) напуска Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет (ВСС) в знак на протест срещу пълната липса на желание за реформи в кадровия орган на магистратите. Това става, след като още през март организацията обяви, че замразява членството си в Гражданския съвет заради поредното наказание срещу съдия Мирослава Тодорова.
"ВСС за пореден път се изяви като бранител на статуквото и демонстрира отсъствието на каквато и да било воля за провеждане на съдебна реформа", се казва в позицията на съдиите. Те се възмущават от нежеланието на ВСС да изготви профил на идеалния кандидат за шеф на върховния съд, да даде възможност на върховните съдии да участват активно в изборния процес, както и да премахне гласуването с компрометираната електронна система на съвета.
"Единствено провеждането на прозрачна и честна процедура би гарантирало доверие в качеството на избора. ВСС отказа да приеме предложените мерки за обезпечаване на легитимността на процедурата за избор на трите най-висши длъжности. Така пренебрегна както силно негативните настроения на недоверие сред съдиите, формирани от проведените досега неубедителни избори, така и множеството тревожни констатации и препоръки в доклада на Европейската комисия", се казва в писмото на съдиите до ВСС.
Те допълват, че отхвърлянето на предложения за реформа, съдебният съвет дава крайно негативен и обезкуражителен знак на обществото и на магистратската общност.
"ВСС афишира намерението си да провежда изборите по познатия ни, напълно неприемлив начин - въз основа на неразбираеми подбуди, по неясни критерии, с незащитими мотиви и почти без изключение - с предизвестен резултат. ВСС упорито препятства участието на съдийската общност в самоуправлението на системата и по същество отказва всякаква възможност за отварянето й към обществото, напълно неглижирайки становищата на неправителствения сектор", декларират още съдиите.
В заключение от ССБ заявява, че досега Висшият съдебен съвет не е изразил отношение към позициите на своя граждански съвет.
ражданският съвет бе създаден още в началото на мандата на този ВСС в опит да се демонстрира прозрачност и съобразяване с позициите на неправителствения сектор. В него влязоха общо 17 неправителствени и професионални организации, които се опитаха да представят своите идеи за реформа на ВСС. Още в началото стана ясно, че диалогът буксува, а ВСС прави каквото си иска.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.