• 07 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Университетски театър на НБУ открива новия си сезон с Цветана Манева и „Домът на Бернарда Алба"

Университетски театър на НБУ открива новия си сезон с Цветана Манева и „Домът на Бернарда Алба"

/КРОСС/ Университетски театър на Нов български университет открива новия театрален сезон на 28 октомври, от 18,30 ч., с премиера на „Домът на Бернарда Алба" от Ф.Г.Лорка с изключителното участие на почетен професор Цветана Манева в ролята на Бернарда Алба. На сцената са още гл. ас. д-р Антоанета Петрова и студенти IV курс в програма „Театър" на НБУ, а режисьор на спектакъла е доц. Възкресия Вихърова.

Като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър Иван Вазов, спектакълът остава изцяло верен на основната концепция- преместване на времето на събитията в драматургичния текст в контекста на 60-те години на 20-ти век . Целта на този похват е да изправи цялата житейска философия на "Sweet 60-ies" срещу зашеметяващата мощ на испанката традиция за задължителен 8 годишен траур, след загубата на близък в семейството. Именно в тази битка се съдържа виталността на сценичното действие и механизмите за прегрупират действащите лица в различни конфигурации и създаването на чести трагикомични ситуации.

След преустановяването живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба" на камерна сцена на Народен театър, в мен остана желанието за продължаването му. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето бяха в основата на мотивите ми да продължа работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да продължим живота на спектакъла, създавайки негови варианти със студенти, IV курс в програма „Театър" на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова - режисьор на спектакъла, вече и на педагогическото равнище. Сега представяме на вниманието на публиката нашето „трето издание", споделя проф. Цветана Манева.

„Домът на Бернарда Алба" е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър „Иван Вазов" сезон 2005 г. и по същия текст. В спектакъла е използвана музика на композитора Асен Аврамов.
Със премиерата стартира и втората част на кампанията „ОТКРИЙ ТЕАТЪРА" - ВХОД ДОСТЪПЕН ЗА ХОРА С РАЗЛИЧНИ ВЪЗМОЖНОСТИ". Кампанията цели разработване на нови тенденции за интегриране на хора с различни възможности в изработването на сценични продукти. Набраните средства по време на кампанията ще се инвестират в реализиране на спектакъл по текст на новоизлезлия роман на издателство „Кибеа" „Моят Живот". Автор на текста е Анжела Пенчева - млада жена с тежка диагноза.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.