• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Опасни близалки от Китай пак в магазините

Опасни близалки от Китай пак в магазините

/КРОСС/Опасни близалки под формата на разноцветни мечета и коли, внос от Китай, пак съблазняват малчуганите в страната, алармираха "Труд" разтревожени майки. Сладките изкушения струват левче и носят името "маршмелоу". С малки букви на гърба им има озадачаващ надпис: "Може да се появи неблагоприятен ефект върху здравето на децата."

Конкретна причина не се посочва, единствено става ясно, че близалките съдържат оцветители Е-102, Е-110, Е-129. По принцип те могат да предизвикат непоносимост и алергични реакции. В Норвегия и Финландия тези оцветители са забранени за употреба.
Производител на продукта е китайската Jiangmen Foreign Trade Group Co LTD, а вносител е фирмата "Керанов комерсиал" ООД. На опаковката на близалката е посочен адресът на вносителя в Димитровград и телефон за връзка. "Труд" звъня многократно на него, но отговор не последва. Проверка в Търговския регистър показва, че дружеството е регистрирано в Пловдив, а негови собственици са Керан Калчев и Николай Борисов.
От Българската агенция за безопасност на храните посочиха пред "Труд", че дирекцията им в Хасково започва незабавна проверка по случая. Ще се провери дали всички съставки в продукта са изписани на етикета и каква е конкретната причина за предупреждението, че продуктът може да е опасен за деца.
Ще се провери също така дали фирмата вносител е регистрирана по Закона за храните и дали може да доставя продукти. Резултите от проверката се очакват най-рано в следобеда днес.
На практика това е пореден скандал с храни за деца, внос от Китай. В средата на май т.г. течен бонбон, продаващ се в лавката на 120-о училище в столицата, при първоначален текст даде сигнал за наличие на амфетамин. По-късно при подробно изследване стана ясно, че няма наркотик, а симбиозата от различна химия и оцветители реагира така.
Фирмата дистрибутор и държателят на лавката бяха глобени с по 2000 лева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.