• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

ГИТ започва проверка на птицефермата, в която загина жена

ГИТ започва проверка на птицефермата, в която загина жена

/КРОСС/ След трудова злополука, завършила със смърт, Главна инспекция по труда проверява птицеферма в с. Вирове, общ. Монтана, за масово полагане на труд от работници без подписан писмен трудов договор, съобщават от ГИТ.

На 14 август 2014 г. жена на 43 г. е поразена от токов удар, докато почиства с водоструйка птицеферма „Гала Вирове" с. Вирове , община Монтана. Обектът е собственост на "Гала Чикън Фарм" ЕООД. Сигналът за инцидента е подаден в Инспекцията по труда около 13.45 ч. от дежурен полицай.

Инспектори по труда от ДИТ Монтана пристигат на мястото на злополуката заедно с екип на полицията. При проверката е установено, че с пострадалата жена, както и със съпруга й, който също е работил на обекта, няма сключени писмени трудови договори. На място са присъствали още лица, за които се предполага, че преди инцидента също са работили в птицефермата без договори.

Предстои чрез събиране на свидетелски показания и други доказателства да се установи има ли други лица, полагали нерегламентиран труд на обекта, и колко. При полагане на труд без писмен трудов договор работещите нямат никакви трудови и социални права, поради което нарушението се приема за едно от най-тежките и при установяването му задължително се налага финансова санкция. Тя е между от 1500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случаите.

Водоструйката, довела до инцидента, е иззета от органите на полицията, след като от неин експерт е установено, че защитният проводник в щепсела на машината не е бил присъединен към защитната клема. Това дава основание да се предполага, че поради повреда на изолацията и липса на защита срещу индиректен допир (прекъснат защитен проводник) на водоструйката, корпусът е попаднал под напрежение, което е предизвикало токовия удар.

Фирмата "Гала Чикън Фарм" ЕООД проверявана през ноември 2013 г. При проверката тогава е установено, че в оценката на риска, разработена за предприятието, не е включен рискът за работещите от експозиция с биологични агенти и работодателят не е планирал подходящи мерки за елиминиране или ограничаване на риска от заразяване със салмонела ентеритидис. Работодателят не е осигурил и периодично медицинско наблюдение на работещите. За констатираните нарушения са приложени принудителни административни мерки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.