• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Ердоган поиска прошка от арменците

Ердоган поиска прошка от арменците

По повод 102 г. от арменския геноцид, която се отбелязва днес, Реджеп Ердоган изпрати писмено обръщение до арменския архиепископ в Истанбул, а същевременно властите в Анкара са в очакване на изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп по същия повод, предаде кореспондентът на БГНЕС. В писмото си до духовния водач на арменската общност Арам Атешиян турският президент посочва, че „болката за събитията от 1915 г. е обща, но тя трябва да бъде загърбена, за да се укрепват човешките отношения“. Той подчертава, че в тази посока страната е направила много през последните 14 г., равно на исторически реформи. „Ние и в бъдеще ще продължим да съхраняваме и опазваме културно-историческото наследство на османските арменци и арменската култура. В продължение на 1 000 години двете общности още в древността са живели рамо до рамо и споделяме обща история и култура. Независимо дали в Османската империя или в почти 100-годишната ни република, арменската общност има голям принос за развитието на страната ни, арменците са свободни и равноправни граждани с важна роля в социалната, политическата и търговската области. Моля Аллах да се смили над милионите граждани на Османската империя, които загубиха живота си по време на Първата световна война“, пише Ердоган в обръщението си, което бе прочетено по време на литургията в арменската църква в Истанбул. В Турция понятието „арменски геноцид“ е табу. Миналия юни Ердоган заплаши да изгони малката общност /от около 100 000 души/ от страната, независимо дали са с турско гражданство или имигранти, след като германският Бундестаг гласува декларацията за арменския геноцид. А през юли Главна обществена следствена служба в Истанбул започна разследване срещу Католикос Карекин ІІ, предстоятел на Арменската апостолическа църква, след твърдения за клевети срещу турците, направени по време на посещението му в мегаполиса. Тогава на пресконференция той настоя Турция да признае геноцида над арменците. „За нашия народ това не е предмет на изследване. Това е събитие, което се е случило и то трябва да бъде признато“, заяви духовният водач. През 2016 г. седмица преди знаковата дата 24 април турските власти отхвърлиха доклада на ЕП за напредъка на страната към членството в ЕС, а в него, както и в предходния, специално място бе отредено на арменския геноцид, който Турция не желае да признае, въпреки общото европейско решение по повод 100-годишнината от кървавите събития. Докладът за предишната година също бе отхвърлен от турското правителство, отново поради несъгласието с термина „геноцид“.

Преди това Външното министерство на Турция официално се обърна към администрацията на САЩ и настоя президентът Барак Обама да подходи конструктивно и да намери неутрално понятие за събитията от 1915 г., като избегне вече огласеното от него определение за „голямо бедствие“. Преди него и Джордж Буш бе избегнал понятието „геноцид“, и бе определил събитията от 1915 г. като „една от най-големите трагедии в историята“ и „най-страшната трагедия на 20-ия век“. В Турция днес очакват с нетърпение изявлението по този повод на новия американски президент Доналд Тръмп, още повече, че вече е планирана визитата на Реджеп Ердоган в САЩ през месец май. Също през 2016 г., когато римският Папа Франциск заклейми арменския геноцид по време на посещението си в Армения, Турция категорично отказа да приеме позицията му. Според турския вицепремиер Нуретин Джаникли подобна рязка критика от главата на Римо-католическата църква, заявена по време на визитата му в Армения, е неуместна. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ай стига бе! Дали ще признае геноцида?!?

24.04.2017 22:29:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.