• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Цанова: България може да загуби до 130 млн. евро по рисковите европрограми

Цанова: България може да загуби до 130 млн. евро по рисковите европрограми

София /КРОСС/ До 130 млн. евро може да загуби България по трите рискови програми "Околна среда", "Регионално развитие" и "Техническа помощ", казва в интервю за mediapool назначената за втори път като служебен министър и вицепремиер с ресор европейските фондове Илияна Цанова. Тя уточнява, че най-много средства (между 75 и 102 млн. евро) са застрашени по екопрограмата.
От европарите за регионално развитие рискуваме да получим с 26 млн. евро по-малко, а по "Техническа помощ" с 2.7 млн. евро. Цанова уточнява, че сега служебното правителство прави всичко възможно, за да минимализира рискът от загуба на средства.
Сериозно изоставане вицепремиерът отчита по програмата за селските райони, където са платени малко над 13% от предвидените 398 млн. евро. По всички седем оперативни програми България трябва да разпредели до края на годината 1.367 млрд. евро, като до юли включително са разплатени 33% от тази сума.
Цанова обяснява изоставането в разплащането и спирането на европрограми със забавена реакция от екипа на министър Зинаида Златанова. Според нея проблемите са били ясни още през 2013 г., заради огромното предизвикателство с провеждането на обществените поръчки и недостатъчният капацитет на общините да обработят одобрения огромен финансов ресурс.
Като основен приоритет на служебното правителство Илияна Цанова посочи възобновяването на плащанията по програмите "Околна среда" и "Регионално развитие", като целта е това да стане максимално бързо, за да бъде намален риска от загуба на пари. "Проблемът е, че липсват приходи от ЕК, което пряко влияе на дефицита. Със започването на плащанията дефицитът ще се вдигне, но целта е той да остане под 3%, както е разрешено, за да не влезем в процедура по свръхдефицит. Следващата стъпка е да се възобнови диалогът с ЕК, така че да можем да възстановим плащанията и от Европа", казва вицепремиерът.
Цанова посочва, че все още има много въпроси, които трябва да се изчистят, за да се одобри финансиране за реформите в здравеопазването и образованието. Тя уточнява, че важното е, че с подписването на споразумението България поема ангажимент тези реформи да се случат и всеки следващ кабинет ще трябва да ги изпълнява.
Вицепремиерът по еврофондовете в служебното правителство подчертава, че не можем да очакваме пари за ремонт на пътища втори и трети клас, като посочваме аргумент, че те са разбити. Средства можело да дойдат по програмата "Региони в растеж" за шосета, осигуряващи свързаност към икономически зони. Пари за ремонт на пътища можело да се получат и по програма "Свързана Европа", по която за България е отпуснат бюджет от 409 млн. евро. По него ще се финансират още енергийни и телекомуникации проекти.
По оперативна програма околна среда ще се търси компромисно решение за градовете, които да получат финансиране, казва Цанова. Тя уточнява, че от две години в ЕК не са доволни, че се предлагат много градове, а не се концентрира ресурсът върху онези от тях, където има растеж. "Трябва да седнем с ЕК, Националното сдружение на общините и ресорното министерство и да се сложат картите на масата. Да видим с какви аргументи може да отстоим 67-те града и ако ЕК не ги приеме, трябва вътре в държавата да си свършим работата и да предложим решение, което ще е приемливо за всички", казва Цанова.
Според нея три програми имат добър шанс да бъдат затворени до края на мандата на служебния кабинет - "Човешки ресурси", "Транспорт" и "Иновации и конкурентоспособност". Вицепремиерът подчертава, че трябва научените уроци през изминалия програмен период по отношение на контрола да бъдат взети предвид, когато се правят следващите системи за контрол, за да се покаже на ЕК, че можем ефективно да изразходваме европейските средства. В отговор на въпрос Цанова казва, че съответните министерства ще решат дали да има промени в управляващите органи на програмите, след необходимия анализ.
"Управляващите органи трябва да се ползват с доверието и на Европейската комисия, и на партньорите в България. Искам да подчертая, че ние не правим политическа чистка. Управлението на европейските фондове е въпрос на национален интерес и в него нямат място политически спекулации", обобщава Цанова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.