• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Две години след атентата в Сарафово – атентаторът е идентифициран, разследването продължава

Две години след атентата в Сарафово – атентаторът е идентифициран, разследването продължава

/КРОСС/ Две години след първият атентат на българска територия насочен срещу чужда държава - бомбата на летище Сарафово разследването все още продължа, като последно прокуратурата е удължила срокът до Коледа, съобщи наскоро в. "24 часа".

В края на май главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че целта на държавното обвинение е случаят да бъде вкаран в съда. Затова и обвинителите не си поставяли да гонят "срок, а резултат". Цацаров направи изявлението след среща с директора на Европол Робърт Уейнрайт. Тогава стана известно, че службата е оказала "експертна, логистична и информационна помощ" на България.

За последната година властите бяха предпазливи около изнасянето на информация по случая, а вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният прокурор Сотир Цацаров неколкократно посетиха Израел.

На 18 юли 2012 г. малко преди 17.30 часа на паркинга на летище Сарафово избухва бомба в непосредствена близост до автобус, в който се качват туристи от Израел. Ранени са 35 души, жертвите са седем (петима израелски туристи, шофьорът и атентаторът). И досега никоя терористична организация не пое отгворност за случая официално.

Почти половин година след атентата (по време на управлението на ГЕРБ), България зае официалната позиция, че за бомбата стои военното крило "Хизбула", а през лятото на 2013 година външните министри на страните членки на Европейския съюз решиха да вкарат "Хизбула" в списъка с терористични организации.

Тази позиция беше възприета и от кабинета на Пламен Орешарски, а през април тази година Цацаров обяви, че самоличността на атентатора е била разкрита. Той отказа да даде повече подробности и така атентаторът остава известен само с името от фалшивата шофьорска книжка - Жан Филип Мартен (Jacque Philippe MARTIN). Тогава Цацаров призна, че първоначалният поставен срок за внасяне на случая в съда е бил до март 2013 година. В края на февруари обаче се появила нова информация, която са забавили това намерение.

Според в. "24 часа" досега събраните данни сочели, че мъжът, в който е била бомбата не се е взривил сам, а е бил взривен.

Изданието цитира съдебномедицинската експертиза на останките от трупа, според която е изследвала степента на изгаряне на двата крака на атентатора, той се е отдалечавал в момента на взрива. В момента разследването се води срещу неизвестен извършител по текст от Наказателния кодекс за тероризъм.

Разследването е успяло да разкрие и самоличността на двама души, които са помагали атентатора.
Имената на Мелиад Фара (Meliad Farah, известен също като Hussein Hussein), роден на 5. 11. 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El Hajj Hassan), роден на 22. 3. 1988 г., канадски гражданин, бяха оповестени от МВР на 25 юли 2013 година. Фалшивите самоличности, ползвани от тях, са били Брайън Джеремая Джеймисън (Brian Jeramiah Jameson) и Ралф Уилям Рико (Ralph William Rico).

Вчера "Нова тв" показа кадри, част от които и МВР разпространи у нас, на които се вижда как атентаторът излиза от летището и изчаква пътниците да отидат към автобуса. Видеото е предоставено на телевизията от бащата на един от загиналите, като той отказва да съобщи откъде го има. Записът е от охранителна камера и на него се вижда взрива и как малко след това два автобуса напускат паркинга.

Днес ще бъдат поднесени цветя пред паметника, който бе издигнат в памет на загиналите. Религизна церемония ще се проведе на 24 юли , защото тогава се навършват две години по еврейския календар.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.