• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Русия и Украйна да подпишат временно споразумение за цената на газа, предложи Йотингер

Русия и Украйна да подпишат временно споразумение за цената на газа, предложи Йотингер

/КРОСС/ Европейската комисия ще предложи на Русия и Украйна да подпишат временно газово споразумение в Берлин, като стъпка към разрешаване на диспута за цените на суровината, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от агенция Reuters. 

Представители на Русия, Украйна и ЕС предстои да се срещнат на 26 септември.

Според Йотингер газовата сделка трябва да фиксира временна цена за определени количества газ, които ще се доставят до Украйна. „Най-прагматичният начин би бил да имаме временен договор за няколко милиарда кубични метра газ, доставен от „Газпром" на „Нафтогаз", да имаме временна цена", каза еврокомисарят.

Докато през юни руският „Газпром" не спря доставките за бившата съветска република, Украйна плащаше около 5000 долара за 1000 куб. м газ.

„Нафтогаз" заведе дело в международния арбитражен съв в Стокхолм и призова да се установи „честна и пазарна цена" за природния газ от „Газпром".

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан, който беше заедно с Йотингер на пресконференцията във вторник, заяви, че Киев ще подкрепи предложението на Еврокомисията.

„Трябва да определим временна цена, която да е пазарна, и сме готови да работим с тази цена, докато Стокхолмският съд не вземе окончателно решение", каза Продан.

Миналия месец Украйна заяви готовност да плати временна цена за руски газ. Представители на властите в Киев заявиха, че са готови да плащат „компромисна" цена от 326 долара за 1000 куб. м руски газ за период от 18 месеца.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЕС може да подпише договор с Русия да плаща газа за Украйна, нали мтого искаха да помагат.

23.09.2014 20:42:15

Анонимен

Какъв е този тъпанар да казва какво да стане между две държави които имат да уреждат проблеми между себе си? Откога Украйна е собственост наЕ.С.? Еба си наглоста.Този и той се е взел за един от световните владетели! Еба си хахалството!

23.09.2014 19:33:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.