• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Започват разкопки на римската вила в Сарафово

Започват разкопки на римската вила в Сарафово

/КРОСС/Екипът на директора на Националния археологически институт с музей при БАН доцент д-р Людмил Вагалински днес отново започва работа на разкопките край Сарафово. През 2012г. там беше открит късно античен параклис. Църквата е била сравнително малка, но с богата украса. Открита е цветна керамика, в пет цвята, и стенописи. Установено е, че църквата е била разрушена през 11-12 век, веднъж е поправяна и опожарена. По-късно в основите на храма бликна и лековита вода. Вероятно точно аязмото е било причина на това място да се издигне църква.

"Едната причина да бъде избрано това място е, че тук вероятно е имало езическо светилище. Втората възможност е мястото да е свързано с гибелта на християнски мъченик", каза Вагалински, цитиран о burgasnews.com. По време на разкопките беше открито и едно погребение. Скелетът е с височина около 1.75, което според учените е с почти исполински за времето си размери.

На терасата над параклиса обаче беше открита и римска сграда и останки от добре изградена канализация от 2-3 в. През 2012г. екипът на д-р Вагалински е имал за цел да проучи параклиса, а тази сграда е била само маркирана. Сега общината иска тя да бъде социализирана, за да може двата обекта да се превърнат в една туристическа атракция. Според археолога това ще бъде шанс този параклис да се спаси, тъй като той не е в добро състояние. Пред него е издигната буна, висока 2,5м., но опасенията му са, че ако има една голяма морска буря, параклисът може да се разруши.

Проучванията ще продължат около месец, а средствата са осигурени от общината. Преди две години обектът беше включен в програмата на правителството "Виа Понтика", но сега по нея пари за археология не се отпускат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.