• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Във Фейсбук: От човешката съпричастност до политическата отговорност

Във Фейсбук: От човешката съпричастност до политическата отговорност

/КРОСС/Водната стихия във Варна отнесе повече от десет човешки живота. Ситуацията и тазии сутрин остава тежка. Паралено с борбата за оцеляване след приливната вълна, напрежението се засли от политически престрелките между местната и централната власт. Докато добрволци помагат на пострадалите, политици бранят своята власт.

Трагедията се разля като вълната, която я причини, от човешката съпричастност до политическата отговорност. Как тя минава през Фейсбук:

С огромна скръб научих за трагедията във Варна. Моите съболезнования за близките на жертвите и съпричастност с пострадалите! Следя ситуацията с внимание и тревога, съобщава от профила си еврокомисар Кристалина Георгиева. 

Още снощи премиерът Пламен Орешарски написа: Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове разпоредих спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Очаква се до минути двамата да пристигнат във Варна. Следя ситуацията постоянно.
Към момента има потвърждение за три жертви - мъж, жена и дете и се издирват още пострадали.
Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него.

Трагедията е огромна. Изказвам отново своите съболезнования на близките на жертвите в квартал "Аспарухово". Призовавам държавата и местната власт да замълчат, да се стегнат и да свършат необходимата работа, а след това да направят анализи и коментари. При едно такова природно бедствие винаги могат да се изкарат много виновни, но това не е необходимо на никого по простата причина, че когато има загинали хора и такива тежки материални щети, това не помага - отвърна в поста си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Варненската трагедия ще промени днешната политика. Или ще я катализира, смята Венцислав Лаков от "Атака".

Обръщам се към съратниците от Варна и всички пострадали райони.
Моля ви, включете се като доброволци в спасителните действия. Истинския патриот подава ръка на тези, които са в нужда.
Разбирам, че във Варна има пълна бъркотия между кмет и областен управител, защото Бсп и Герб не обичат да си говорят.
В такива моменти няма партии, ИМА БЪЛГАРИ! - призовава съпартиецът му Десислав Чукулов. 

Стихията не може да е въпрос на гледна точка. Държавата са хората, не само политиците. Тъжното е, че си го (до)казваме в моменти като този, смята Томислав Дончев от ГЕРБ.

Владимир Каролев напомня, че "ако улиците бяха частни или концесионирани, нищо от тъжната (човешка трагедя) и жалка (политически маневри) картинка по телевизора нямаше да се случи (силно подозирам, че и горите на баира, грижливо обезлесени, също са били държавни или общински)". "И не, нищо няма да се промени, който и да е на власт, тъй като стимулите за стопанисване на инфраструктурата по този начин ще си останат. Мир на праха на починалите, който може да помогне днес - нека помогне, да бъдем хора, и дано си извадим правилния урок, но надали - по-лесно е да обвиняваш някой човек и да останеш сляп за дефектите на системата", пише в профила си Каролев и припомня възможността хората да помогнат на пострадалите - DMS Varna на номер 17 777. (SMS е един лев).

Да се помолим за хората във Варна, да помогнем кой с каквото може, има номер DMS VARNA 17 777, призовава и Емил Кошлуков. 

Бог да прости невинните жертви на потопа в Аспарухово - Варна! Бедствието можеше да бъде по-малко, ако Варна не беше един напълно изоставен град в продължение на десетилетия - от държавата, от собствените си управници и от трибуквената групировка, която познава само действие прибиране. Очаквам през следващите часове да чуя какво прави и какво дава групировката ТИМ за преодоляване на щетите от бедствието, коментира политологът Огнян Минчев. 

Съболезнования за близките, роднините и приятелите на загиналите във Варна. 
Призовавам всички ви да обявим, без да се колебаем, между нас си, че днес, 20-и юни 2014 г. ще е ден за тъга и траур, пише Вени Марковски.

Няма какво да чакаме реакцията на кмета, на областния, на премиера или президента. 
От утре, събота, ще ги обсъждаме и тях, но днес ви моля - покажете, че най-важното за нас е животът на хората. И когато той е прекъснат по такъв трагичен начин, можем да замълчим и да сме съпричастни към тъгата и скръбта.

Порои и урагани потопиха под вода половин България. Наши сънародници бедстват, има загинали хора, удавено е дете. А в парламента озверелите ни от партийни ежби политици си вадят "кинжали", замерват се с цървули, наричат се парцали и ни обещават "реваншизъм до дупка". Позор! - много по-крайна е журналистката Валерия Велева.

Реформаторът Петър Москов отбелязва: Когато има бедствие, а ти управляваш град или държава:

1. Установяваш причината и предприемаш спешни действия за да предотвратиш повторна трагедия, защото прогнозата за следващите дни е като вчерашната.
2. Задействаш протоколите за действие при бедствие, за чието изработване и готовност за прилагане хиляди хора вземат заплата от данъците ни.
3. Създаваш стройна и видима организация за помощ на пострадалите и за отстраняване на щетите.( кмет и министър върху трактор не е организация, а фарс).
4. Подаваш на хората своевременна и точна информация за случващото се и за предстоящи действия и нови опасности. Това означава да артикулираш пред камерите на ТВ нещо различно от " ба' си мамата колко е страшно" .
Вместо това, видях как едни хора обясняват че не са виновни и някой друг носи отговорност, а и Орешарски е взел важното управленско ришение да има ден на национален траур. 
Бог да прости...

Журналистът Александър Симов коментира:

От снощи чувствам някаква умствена парализа. Не мога да напиша нито една дума. Една страна в която проливен дъжд може да се превърне в бедствие заради безкрайните години на егоизъм, кражба, престъпления и страст към бързо забогатяване, е трудно да бъде определена като държава. Смазващото е обаче всеки път са политическите приказки. Едни и същи. Това не е първото бедствие от дъжда, което преживява България в последните 10 години, но нищо, ама нищо, абсолютно нищо не е направено. Горите пак се изсичат, реките се оставят непочистени, шахтите са задръстени. Това е все едно играеш на руска рулетка с природата. Но ми е още по-тъжно като видя как едни и същи хора всеки път мелодраматично почват да кършат пръсти и да викат: "къде е държавата!". А, значи, когато трагедията се случи се сетихте, че държава трябва да има. Иначе държавата все е тикана в ъгъла, все е обвинявана, че пречи, все е удряна през пръстите, но когато стане драмата, изведнъж - къде е държавата. Ами няма я. Изчезна в мрака на прехода и в ненаситния стремеж към печалба.

Вечна памет на жертвите! Те са невинни. Поклон доземи за куража да останат в една страна, която не дава пет пари за тях. Поклон пред паметта им! - допълни поста си Симов. 

Фейсбук група, наречена Граждански комитет "Равни пред закона" сезира главния прокурор Сотир Цацаров. Неправителствената организация, която и преди е пращала сигнали за нередности, настоява да се образуват предварителни производства за престъпно бездействие.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стан

Някой коментари са откровено нелепи. Господин Минчев какво по-точно изисква-от частници да бъдат Гражданска защита? Едно единствено хубаво от комунизма беше, че ромите не бяха толкова неприкосновени и толерирани от закона и не можеха да са толкова нагли и безнаказани както днес. Откровено смятам, че техните действия са спомогнали до голяма степен за повишаването на щетите от бедствието.

20.06.2014 14:31:11

Боже

За съжаление винаги като има трагедия от тоя тип се появяват една купчина умни глави да дават акъл кой бил виновен, кой трябвало да помага, както и всякакви нелепици за привличане на общественото внимание. Истината е, че колкото и да се сочи с пръст, колкото и голи обвинения да се хвърлят, това няма да върне хората. Та вместо да бистрим из фейсбук и да се възмущаваме, да пратим по един смс или пари по банковата сметка. Само това ще помогне...

20.06.2014 11:33:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.