• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Искат от новия областен да развали договора с ТИМ за Алея Първа

Искат от новия областен да развали договора с ТИМ за Алея Първа

Варна /КРОСС/ Новият областен управител на Варна Стоян Пасев да предприеме стъпки за развалянето на договора със свързания с групировката ТИМ "Холдинг Варна" за Алея Първа. За това настояват от гражданската организация Отворен обществен съвет на протестиращите (ООС), която вече официално е регистрирана в съда като сдружение с нестопанска цел. Основният мотив на организацията е, че след сключването на сделката за крайбрежната алея концесионерът не е направил абсолютно никакви инвестиции по проекта, предвиждащ да открие 1500 работни места.
"Очевидно купувачът няма намерение или финансови средства да реализира проекта си", заявяват от Отворения обществен съвет. От там са категорични, че нито Българската агенция за инвестиции, нито Министерството на икономиката, нито пък Областната управа са поискали доказателства за инвестиционните възможности на купувача, включително източниците на финансови средства за реализация на проекта „Алея Първа". Има основания за предприемане на стъпки за разваляне на договора, категорични са от ООС, според които е нарушен Законът за насърчаване на инвестициите. Те очакват губернаторът да предприеме мерки, с които да защити обществения интерес предвид обещанието му да се бори с монополите при встъпването му в длъжност.
Искането на гражданската организация е официално депозирано в Областната управа в началото на този месец с копие до Българската агенция за инвестиции към Министерството на икономиката. Отговор обаче все още няма. Потърсен по телефона от репортер на Topnovini.bg, губернаторът Стоян Пасев заяви , че в момента е много натоварен с предизборната кампания и не е имал време, за да се запознае в детайли с преписката по жалбата на ООС. "Нека да минат изборите, има само 6 дни дотогава, след това ще седнем и ще обсъдим казуса", увери Пасев, като допълни, че е обещал да се срещне лично с председателя на УС на ООС Кънчо Бонев.
През 2009 година "Холдинг Варна" закупи предварително деактувани като частна държавна собственост 122 декара от крайбрежната ивица, като сделката бе парафирана от тогавашния областен управител Христо Контров (ДПС). Купувачът, който ползва преференциите на сертификат Клас А за периода от 2008 г. до 2011 г., удължен след това до 2014 г., плаща по 96 лв./кв. метър при десетократно по-висока пазарна цена. След тази инвестиция други липсват, твърдят от ООС. Относно реализираните укрепителни действия на ската на алеята, от организацията считат, че предвид обстоятелството, че те влизат в задълженията на държавата, направените от холдинга разходи могат да бъдат осребрени, съобщи topnovini.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Данчо

Кънчо Бонев? Тоя го знам, чудно само откъде изпълзя пак? Ако не се лъжа, е осъждан за клевета и е доста спорна личност, говори уж от името на гражданите, ще го видите около протести да се прави на активен... А тия негови опити да се стопира някаква инвестиция, при това без каквито и да е доводи са повече от смешни, няма човек който да му се връзва на измишльотините.

30.09.2014 16:18:36

Анонимен

За града е най-добре проектът да се реализира, а не да се спира. Тези НПО-та са откачили, искат да ни съсипят и малкото инвестиции в града.

30.09.2014 09:21:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.