• 30 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Очаква се напредък по Брекзит по време на българското европредседателство

Очаква се напредък по Брекзит по време на българското европредседателство

/КРОСС/ Народните представители от Комисията по външна политика и от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха с главния преговарящ за излизане на Великобритания от ЕС Мишел Барние, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Преговорите, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, ще бъдат по-интензивни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това бе общото мнение на участниците в срещата.

Главният преговарящ за излизане на Великобритания от ЕС Мишел Барние информира народните представители за хода на преговорите и подчерта, че са постигнати договорености по основните условия на процеса. Можем да започнем поетапно втората и третата част от този процес, като се очаква Съветът на министрите на ЕС в края на януари 2018 г. да даде своето съгласие по директивите на преходния период, уточни той.

Целта ни е до октомври 2018 г. да поставим на масата на преговорите решенията, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, като се предвижда да бъде подготвена и политическа декларация за бъдещите отношения, посочи Мишел Барние.

Споразумението за излизане на Великобритания от ЕС ще трябва да бъде одобрено от всички страни-членки и ратифицирано от техните национални парламенти, добави той.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова изрази надежда през следващата година, когато България е председател на Съвета на ЕС, да има сериозен напредък по преговорите за оттегляне на Великобритания. Оценяваме постигнатото до момента като добро начало и се надяваме във втората половина на 2018 г. вече да имаме разговори с Великобритания по нашите двустранни отношения, а не само по трите елемента, за които говорим във връзка с Брекзит, посочи тя.

Великобритания излиза по чл. 50 от Договора за функциониране на ЕС през март 2019 г., но иска преходен период от две години, в който ще продължи да изпълнява, поетите си ангажименти към ЕС, подчерта Джема Грозданова. Според нея на преден план стои въпросът дали всички условия, които бъдат договорени, ще удовлетворяват отделните държави и дали националните парламенти ще ратифицират договора.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.