• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Турция не получи място в Съвета за сигурност

Турция не получи място в Съвета за сигурност

/КРОСС/ Турция не успя да получи място като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН при гласуването в четвъртък, предаде ВВС. 

Петте непостоянни места отидоха при Венецуела, Ангола, Малайзия, Нова Зеландия и Испания. Може да се каже, че именно Мадрид измества Анкара, тъй като според принципа на справедливото географско разпределение в ООН две от местата в СС се полагат на държави от Европа (другата европейска държава е Литва; непостоянните страни-членове се избират през две години, така че в началото на всяка година пет от старите се сменят с нови).

Върху Турция се оказва международен натиск да окаже помощ в борбата срещу „Ислямска държава", която вече месец се опитва да превземе пограничния сирийски град Кобане, населен предимно с кюрди.

Новите членове на СС ще започнат работа на 1 януари 2015 година.

Турция е лобирала силно за място в СС сред държавите-членове на ООН, но Испания е спечелила „балотажа" за второто място, полагащо се на Европа, коментира ВВС.

Агенция „Анадола" цитира външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, според когото страната „не може да изостави принципите си в името на това да получи повече гласове".

Междувременно във Венецуела се проведоха тържества след обявяването на избора на страната им за непостоянен член на СС. САЩ, които от 2006 г. се противопоставят на подобен избор, запазиха мълчание по случая и не разкриха как са гласували. Малко след обявяването на резултатите обаче посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви: „За съжаление поведението на Венецуела в ООН не е в духа на Устава на организацията, нарушаването на човешките права в тази страна противоречи на принципите на ООН".

Смята се, че изборът на Венецуела ще облагодателства Русия и Китай, традиционно възприемани като съюзници на Каракас. Москва и Пекин са постоянни членове с право на вето. Венецуела е в близки отношения и с Иран и Сирия.

 

Съставът на непостоянните членове на СС в момента се допълва от Чад, Чили, Йордания, Литва и Нигерия.

На свой ред Аржентина, Австралия, Люксембург, Южна Корея и Руанда ще напуснат Съвета на 1 януари 2015 г., за да дадат път на новоизбраните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.