• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Започнаха разкопки около кула, част от старата крепостна стена на Видин

Започнаха разкопки около кула, част от старата крепостна стена на Видин

/КРОСС/Археолози започнаха проучвания в района на кула номер 8 от античната крепостна стена на Видин, в квартал "Калето".

Разкопки на обекта не са извършвани повече от 20 години. Историци се надяват, че работата там ще е и началото на системни проучвания на територията на древна "Бонония". До сега в района на античното селище са извършвани само спасителни археологически разкопки. Кула №8, която е на пресечката на улици "Гладстон" и "Цар Асен I" е открита преди 26 години при изкоп за основи на сграда.

Строежът на жилищния блок е спрян, а след няколко последователни години работа на археолозите, разкопките са прекратени. Сега за обекта е осигурено финансиране от Община Видин, а вероятно и музеят ще участва със средства, каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова:

"21 години ние се опитваме по някакъв начин да търсим финансиране. Кандидатствали сме и в Министерството на културата за държавна субсидия, но такава не получихме. Най-после успяхме да се преборим. Получихме една минимална субсидия от Община Видин, ще допълним и със средства от субсидията за музея."

Проучванията, които ще продължат до края на месеца, ще са по трасето на крепостната стена. Ще се почисти районът около кула №8. Очаква се в близост до нея да е и една от предполагаемите четири порти на града, каза пред БНР археологът Илко Цветков, който е сред историците, участвали при първите разкопки на обекта:

"Интересното е, че зидовете и прилежащите кули са много масивни. Ширината на зида е 3,7 метра. Кулите са 20 метра в диаметър и са добре запазени. Предполага се, че това е едно монументално крепостно съоръжение. Надяваме се, за разлика от антична Рациария, то да е запазено значително по-добре и в перспектива да може де се влезе и във вътрешността на античния град, за да се търсят форумът и централните сгради, защото проучване на Бонония не е правено."

Научен ръководител на обекта е археологът д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който миналата година ръководи археологическите разкопки в района на античното селище Рациария край Арчар.

"Нашият екип, който се създаде за разкопките на Рациария миналата година - аз като научен ръководител и колегите Илко Цветков и Фионера Филипова, като заместник- научни ръководители, се прехвърли на проучванията на Бонония, които днес започват. Основната идея, както и лично моя мотивация е, че чрез тези разкопки на Рациария, които Министерството на културата е гарантирало, че ще са ежегодни и разкопките на Бонония, ще може тази зона на България - видинския край, който считам за изключително богат и с добри дадености за развитие на туризъм, отново да започне да се проучва и в крайна сметка да се съхрани и експонира. Особено ценно е, че крепостните стени на антична Бонония са много добре запазени. Те са монументални и много впечатляващи. Проучванията са важни не само за самия град. Във Видин вече има създаден туристически поток и новите възможности трябва да се използват"- каза археологът д-р Здравко Димитров.

Районът около кула №8 във Видин ще бъде обозначен. Целта е обектът да бъде консервиран, а в последствие да се търсят и средства за реставрация. През това лято от Регионалния исторически музей очакват финансиране за археологическите разкопки в Арчар и Балей. В землището на село Майор Узуново ще продължат проучванията на неолитно селище.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.