• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

МК: Владислав Икономов бе забележителен творец и истински европеец

МК: Владислав Икономов бе забележителен творец и истински европеец

/КРОСС/ Министерството на културата издаде некролог по повод кончината на големия български режисьор, сценарист и професор по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов" Владислав Икономов /1938 - 2014/, който ни напусна на 76 години.

В некролога, издаден от Министерството на културата, се казва:

"С дълбока скръб съобщаваме за загубата на видния български режисьор и сценарист Владислав Икономов, който бе една от живите легенди на родното ни кино. Напусна ни един забележителен български творец, който силно ни впечатляваше с невероятния си интелект, със своята ерудиция, един истински европеец - не само по образование, но и по дух.

Заснетите от него игрални и документални филми остават завинаги в класиката на българското кино, която ще се преоткрива отново и отново от всяко следващо поколение. Неговото дарование и присъствие в културния ни живот отреждат достойното му място сред изтъкнатите личности, с изключителен принос за развитието на българската култура и филмово изкуство.

Неговите творчески постижения, получавайки широка известност и признание, му донесоха и редица престижни международни кинонагради.

Като преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" със своите увлекателни лекции по "Филмова и телевизионна режисура" проф. Владислав Икономов съумя да предаде своя немалък и безценен опит и талант от магията на «правенето» на кино и на младите ни кинотворци, които са призвани да работят днес за утвърждаване на авторитета и престижа на българското филмово изкуство.

Българската културна общественост отдава заслужена почит, уважение и признателност към неговото дело."

Поклонението ще се състои във вторник, 24 юни 2014 г., от 12:00 ч. в църквата «Св. Седмочисленици» в София.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.