• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

“Албена” свива инвестициитезаради наводненията

“Албена” свива инвестициитезаради наводненията

/КРОСС/"Албена" АД свива инвестиционната си програма за идния сезон заради пораженията в курорта от наводнението на 19 юни. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев, цитиран от "Труд".

Щетите, нанесени в курортния комплекс от поройните дъждове, още не са пресметнати, но по груби сметки ще излязат между 5 и 10 млн. лв. Най-тежко пострада крайбрежният хотел "Гергана", а плажната ивица тогава бе дълбоко насечена от прииждащите от резервата Балтата води.

Дружеството планираше до идното лято да вложи близо 20 млн. лв. в строеж на басейн с олимпийски размери, 10 тенис корта, топла връзка между хотелите "Фламинго Гранд" и "Добруджа", както и в реконструкции на шест обекта. Част от тези проекти сега ще бъдат замразени, обясни Станев.
Редукцията обаче няма да засегне инвестиционната програма за курортното селище "Бялата лагуна" между Балчик и Каварна.

Там почиват основно скандинавци. С 15 милиона лева догодина 5-звездната база от 400 легла ще бъде удвоена. Ще бъдат построени нов басейн с атракции, ресторант, футболен стадион, тенис център с 4 корта и мултифункционално игрище.

Заради бедствието Акционерното дружество "Албена" ще иска държавата да опрости половината от 2,5 млн. лв. годишна концесионна такса за плажа на курорта.

На по-скромно обезщетение се надява фирма "Лазурен бряг 91", която стопанисва варненския плаж. "Редно е министерството на регионалното развитие да ни спести екотаксата, която е 10% от концесионната.
Тези пари са предназначени за опазване на околната среда, а най-големите поражения бяха на Офицерския плаж, който буквално бе превърнат в бунище след преливането на Шокаровия канал.

Досега похарчихме 128 хил. лв. за ликвидиране на щетите. Общината също ни е длъжник. Тя ще получи 2 млн. лв. от концесионни такси и трябва да вложи част от тях за решаване на проблема с канала", обясни търговският пълномощник на фирмата Андрей Василев.
Той съобщи, че до няколко дни плажните ивици в града и в кв. "Аспарухово" ще се чистят вече не само ръчно, но и с нова машина за 89 000 лв.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кога ли държавата(общината) ще започне да поема отговорност за плажовете?

01.07.2014 12:47:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.