• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Примирието в Новорусия се нарушава, обмяната на пленници не се състоя

Примирието в Новорусия се нарушава, обмяната на пленници не се състоя

/КРОСС/ По данни на щаба на армията на Новорусия, за изминалото денонощие украинските военни повече от десет пъти са нарушили споразумението за прекратяване на огъня.

Украинските военни продължават да обстрелват с артилерия и миномети  покрайнините на Донецк. Покрай обстрела на жилищните квартали на града, под обстрел попаднаха и части от армията на Новорусия, разположени в близост. Съобщава се също за активност на украинските военни и в посока Мариупол, където те се опитвали да внесат военна техника, за да окажат помощ на тези, които са блокирани в града.

Щабът на армията на Новорусия информира и за това, че в непосредствена близост до Дебалцево е регистрирано придвижването на няколко десетки бронирани машини на въоръжените сили на Украйна.

Нацистите активно въвеждат подразделенията си в тези населени места, където групировките им са с отслабени сили. Извършва се ротация на войските на противника, като освен това, те откриват огън и по селищата. Днес под обстрел попадна с. Спартак.

Едновременно с нарушаването на примирието, възникнаха и проблеми с изпълняването на решението за освобождаването на пленниците.

Заради това, че Киев отказва да предостави списъците на пленените опълченци, властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) продължават да държат в плен около хиляда украински военни, които се планира да бъдат обменени, съобщи изпълняващият длъжността министър на Държавната сигурност на ДНР Леонид Баранов.

„Киев твърди, че държи около 200-300 опълченци в плен. При това, точни списъци до момента няма. Още повече, около хиляда наши привърженици и мирни жители на Донбас  се водят безследно изчезнали, а всъщност, много от тях са в плен”, обясни Баранов. Според него, Киев може да реши да не освободи част от пленниците.

„Ние и така обменяме повече от хиляда техни за триста наши, не ми се иска на всичко отгоре да се превърнем и в жертва на измама”, изрази опасенията си Баранов.

Освен това, между Донецк и Киев съществуват разногласия и за това, кой трябва да пусне украинската страна, заяви още министърът на Държавната сигурност на ДНР.

„Да допуснем, че има задържани няколко десетки наши едномишленици в Харков и Одеса. Ние смятаме, че те също са пленници и трябва да бъдат пуснати. Киев твърди, че те са обвинени в тероризъм и нямат отношение към Донбас”, поясни Баранов.

Според него, пленените украински военни ще бъдат освободени, след като списъците бъдат съгласувани. „Ние бихме могли да ги пуснем, както се казва и още вчера, но на нас са ни необходими гаранции, че нашите също ще бъдат пуснати без измама”, съобщи още Баранов.

ДНР вече и предала на Киев списъците на тези, които според тях трябва да бъдат освободени от плен.

В неделя опълченците в Донецк освободиха 15 украински военни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.