• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Лидери от цял свят се събират в Лиеж за 100-годишнината от началото на Първата световна война

Лидери от цял свят се събират в Лиеж за 100-годишнината от началото на Първата световна война

/КРОСС/ Белгийският град Лиеж днес е домакин на възпоменателно събиране на държавни глави и лидери на няколко страни, сражавали се по време на Първата световна война. Сред тях е и българският президент Росен Плевнелиев.

Това е кулминацията на поредица от събития през последните дни, с които почита паметта на загиналите милиони хора по бойните полета и разрушените селища.

Националната мемориална церемония ще започне в 11 ч. местно време (12 ч. българско) в присъствието на белгийския крал Филип и кралица Матилда, на френския и германския президентаи Франсоа Оланд и Йоахим Гаук, на британския премиер Дейвид Камерън и херцога и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Катрин, на краля на Испания Фелипе VI, президентите на Австрия и Ирландия, на председателя на Европейската комисия, американска делегация, начело със секретаря на сухопътните сили на САЩ Джон Макхю, както и на ген. Филип Брийдлав, командващ силите на НАТО в Европа.

Световният конфликт избухва на 28 юли 1914 г., когато Австро-Унгария обявява война на Сърбия след убийството в Сараево на престолонаследника Франц Фердинанд и съпругата му от сръбския националист Гаврило Принцип. Русия започва мобилизация, Германия отвръща с обявяване на война на руснаците на 1 август и на Франция на 3 август.

Но днешната дата е избрана за това събиране, защото точно преди един век германската армия погазва установеният през 30-те години на ХIХ век неутралитет на Белгия и нахлува в страната в опит да заобиколи от север френската отбранителна система с т.нар. План Шлифен.

За изненада на германците при Лиеж (градът е вратата към Белгия) те срещат ожесточена съпротива, продължила 12 дни и сломена чак след големи човешки загуби и употребата на тежка артилерия срещу укрепленията.

Атаката срещу Белгия кара Великобритания да влезе във войната, защото е един от гарантите за неутралитета на страната съгласно Договора от Лондон от 1839 година.

Днешните възпоменателни церемонии са предшествани от френско-германска среща на президентите Оланд и Гаук в Елзас на гробище, където лежат неразпознатите останки на 12 000 жертви на сраженията.

Лидери от цял свят се събират в Белгия за 100-годишнината от избухването на Първата световна война
Прегръдката на президентите Оланд и Гаук на възпоменателното събиране в неделя в Хартмансвилеркопф в днешна Източна Франция, на което бе отбелязана 100-годишнината от обявяването от Германия на война на Франция.

Събитието в Лиеж няма да е отворено за публика поради недостига на място, но ще се предава на живо по националната телевизия и на големи екрани в града и страната.

Речи, изпълнения на 14 военни духови оркестъра, оръдейни салюти и прелитане на белгийски и френски ескадрили са част от програмата. След това гостите продължават участието си на различни други събития в страната. Йоахим Гаук ще посети Льовен - университетски град, изпепелен от германците, където в библиотеката ще почете цивилните жертви на войната. Британската делегация ще се отправи за Монс - родното място на премиера Елио ди Лупо.

Днешното събиране в Лиеж са само началото на поредица възпоменателни събития за Белгия до 11 ноември 2018 г., когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от примирието. Следващото ключово събитие е на 28 октомври 2014 г., когато ще бъде почетена паметта на загиналите в сраженията в Първата битка при Ипр и при Исер.

При Исер, за да спрат германската армия по пътя й към Дюнкерк и Кале и да затворят комуникациите на Великобритания с континента, белгийците отварят дигите към Атлантическия океан и наводняват ниските части на Фландрия.

При Ипр окончателно се очертава характерът на конфликта на Западния фронт през следващите четири години - позиционна война с десетки хиляди жертви при всяка по-мащабна операция, груби грешки на командването от двете страни, тежки загуби за професионалната армия, налагащи всеобща мобилизация и хвърлянето в сраженията на млади и неопитни войници.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.