• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Институтът по механика при БАН ще демонстрира уникална изследователска апаратура

Институтът по механика при БАН ще демонстрира уникална изследователска апаратура

/КРОСС/ Институтът по механика при БАН организира Ден на отворените врати на 9 октомври 2014 г., в рамките на който ще демонстрира уникалната изследователска апаратура, с която са оборудвани лабораториите му. Институтът ще отвори вратите си за посещения на студенти, ученици и граждани от 10:30 ч. на адрес: гр. София, ул. „Акад. Георги Бончев", бл. 4 (Комплекс на БАН, 4-ти км). Инициативата е посветена на 145-годишнината на Българската академия на науките и цели да запознае обществеността с практическото приложение на извършваните в Института изследователски дейности.

Посетителите ще могат да се запознаят с работата на Отворената лаборатория по експериментална микро и нано механика. Учените в това звено се занимават с разработване и изучаване на полимерни материали и с изследванията върху т.нар. „материал на бъдещето" - графен, въглеродните нанотръбички и тяхното приложение в индустрията. Учените ще разкажат повече за практическото приложение на графена и за изследванията върху него.

Ще бъде демонстрирана роботизирана система за прецизни малки премествания, приложима в ин витро процедурите, която получи високо отличие на Пловдивския панаир тази есен, както и апаратура за измерване на електромеханичните свойства на кръвта. Учените ще запознаят посетителите с възможностите и методите за установяване на наркотични вещества в кръвни проби.

В направление „Биомеханика", което също ще бъде представено в Деня на отворените врати, с помощта на законите и методите на механиката, се изучават структурите и функциите на човешкия организъм на макро-, микро- и наноравнище. Изследванията са ориентирани към подобряване на диагностицирането и терапията на различни заболявания, както и към прилагане на нови подходи при прoектиране на протези и ортези.

Интересуващите се от теория ще бъдат запознати с модерните математическите модели и методи за компютърни симулации и компютърни пресмятания, използвани в Института.

В рамките на Деня на отворените врати ще бъдат изнесени лекциите „От гущерчето Геко, през нанотехнологиите, до механични сили и светлина от нищото: Ефектът на Казимир", „Уроци от природата: Защо биоматериалите са толкова здрави?" и „Материали и конструкции под действие на удар и взрив -изследвания за защита на човешкия живот".

Денят на отворените врати ще бъде открит в 10:30 ч. в зала 200 на Института по механика, а организираните обиколки на лабораториите в Института ще започват от 11:10, 13:30 и 14:30 ч. Лекциите ще бъдат представени от 11:30 ч. в зала 200.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.